Ei vaihdevuosia ilman kuumia aaltoja – kahdeksan myyttiä vaihdevuosista

Vaihdevuosista tiedetään jo paljon, mutta ihan kaikkia huhuja ei kannata uskoa. Huffington Post oikaisi kahdeksan yleistä myyttiä vaihdevuosista.

1. Vaihdevuodet alkavat yhdessä yössä

– Vaihdevuosien alkaminen ei tapahdu yhtäkkiä, vaan ne alkavat vähitellen, synnytyslääkäri ja gynekologi Mary Jane Minkin Yalen yliopistosta sanoi Huffington Postille.

Munasolujen tuotanto vähenee hiljalleen usean vuoden ajan ennen varsinaista menopaussia. Esivaihdevuosilla viitataan aikaan, jolloin vaihdevuoden oireita alkaa ilmetä, mutta kuukautiset eivät ole vielä loppuneet. Menopaussi iskee äkisti vain jos munasarjat on poistettu leikkauksella. Muissa tapauksissa muutos on hitaampi.

2. Ei vaihdevuosia ilman kuumia aaltoja

Vaihdevuosien oireet vaihtelevat eri henkilöillä. Noin 20 prosenttia naisista ei saa kuumia aaltoja lainkaan, ja 20 prosentilla ne ovat taas voimakkaita. Loput noin 50 prosenttia taas kokee kuumia aaltoja, mutta ne ovat siedettäviä, Minkin sanoo. Kuumien aaltojen syntymekanismia ei itseasiassa tarkkaan tunneta.

Kuumat aallot voivat olla pahimmillaan esivaihdevuosien aikaan. Ne yleensä hellittävät ajan kanssa, mutta kymmenisen prosenttia naisista kärsii kuumista aalloista jopa 10 vuotta. Minkinin mukaan tupakointi ja ylipaino voivat altistaa voimakkaammille aalloille.

3. Kuukautiset palasivatkin 10 kuukauden tauon jälkeen, onkohan jotain pielessä?

Vaihdevuodet eivät olleet vain vielä kunnolla alkaneet. Menopaussi katsotaan tapahtuneeksi vasta, kun kuukautisia ei tule vuoteen. Jos kuukautiset palaavatkin usean kuukauden poissaolon jälkeen, alkaa vuoden laskeminen alusta.

4. Vaihdevuodet eivät voi alkaa ennen neljäkymppisiä

Itseasiassa voivat. Keskimääräinen ikä, jolloin vaihdevuoset alkavat, on 51 vuotta, mutta ne voivat alkaa koska tahansa 35 ja 60 ikävuoden välillä. Noin prosentilla naisista vaihdevuodet alkavat ennen kuin he täyttävät 40, ja noin viidellä prosentilla ennen 45:ttä vuotta.

5. Uniongelmat eivät johdu vaihdevuosista

Vaihdevuodet voivat vaikuttaa paljonkin nukkumiseen ja uneen. Minkinin mukaan vaihdevuosien aikana naiset tyypilliset heräävät yöllä kello yhden ja kolmen välillä. Heräämisen voi aiheuttaa kuumien aaltojen aiheuttama hikoilu, mutta joskus herääminen tapahtuu ilman selvää syytä. Pidempiaikainen huonosti nukkuminen johtaa helposti ärtyneisyyteen, joka usein yhdistetään vaihdevuosiin.

6. Vaihdevuodet altistavat niveltulehduksille

Jotkut vaihdevuosi-ikäiset naiset kokevat olonsa yleisesti kipeäksi. Osa kokee myös heikkoutta polvissaan tai voivat valittaa alaselkä- tai hartiakipuja. Vaihdevuodet voivat kiihdyttää luumassan häviämistä, kun estrogeenin tuotanto päättyy. Luuston tiheyden voi käydä mittauttamassa lääkärissä.

7. Vaihdevuosioireiden ilmaannuttua ei voi tulla enää raskaaksi

Vaihdevuodet merkitsevät hedelmällisyyden päättymistä. Vielä 40-vuotiaana satunnaisten kuumien aaltojen ilmaannuttua ei kannata jättää ehkäisyä kokonaan pois. Ehkäisyn lopettaminen voi olla riskialtista. Vaihdevuosien alkaessa munasarjojen toiminta muuttuu epäsäännöllisemmäksi, mutta raskaus on edelleen mahdollinen.

8. Ikenien vetäytyminen ei liity vaihdevuosiin

Väärin jälleen. Hampaiden terveys liittyy vahvasti luuston terveyteen. Hammas- ja ienongelmat voivat yleistyä vaihdevuosien myötä. Luumassan häviämisen myötä hampaiden kannat leuassasi heikentyvät, joka johtaa ikenien vetäytymiseen ja hampaiden juurien paljastumiseen. 

Lue myös:

    Uusimmat