"Ei ole rahaa, ei resursseja, ei lääkäreitä, ei hoitajia" – HUSin toimitusjohtaja pelkää rokottamattomien rasittavan sairaaloita vuosia

HUSin toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi ottaa kantaa Suomen pahentuneeseen koronatilanteeseen:"Olen huolissani, että tehohoito kuormittuu jopa vuosiksi" 8:00
HUSin toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi ottaa kantaa Suomen pahentuneeseen koronatilanteeseen: "Olen huolissani, että tehohoito kuormittuu jopa vuosiksi"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin virkaatekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi sanoo toivovansa "peukalot ja ukkovarpaat pystyssä", että Suomessa saavutetaan kuun loppuun mennessä 80 prosentin rokotuskattavuus. 

– Pieni epäilys on kuitenkin takatajunnassa (että näin ei käy). Vauhti on kummallisen hidastunut. Mahtaako riittää maaliin asti? Meillä on edelleen (vain) sen ykkösrokotteen ottaneita aika paljon, Mäkijärvi sanoo MTV:n Viiden jälkeen -haastattelussa. 

Suomen tehohoidon kapasiteetti on tällä hetkellä noin 300 paikkaa. Eilen tehohoidossa oli yksistään koronapotilaita 33. Liki kaikki olivat rokottamattomia.   

Mäkijärven mielestä tilanne on huolestuttava.  

– Tämänhetkisen arvion mukaan tämäntyyppinen tilanne saattaa jatkua jopa vuosia. Nyt täysi rokotesuoja puuttuu 700 000 suomalaiselta, jotka sen voisivat ottaa. Heistä 10 prosenttia joutuu sairaalaan joskus koronan takia. Se on 70 000 sairaalapotilasta, ja aika moni heistä joutuu tehollekin. Tästä olemme huolissamme. 

– Tämä tulee rasittamaan Suomen sairaalahoitoa pitkään. Ei tähän ole varauduttu. Ei ole rahaa, ei resursseja, ei lääkäreitä, ei hoitajia. Tämä täytyy ottaa vakavasti huomioon. 

 Se onnistuu Mäkijärven mukaan kaikkein helpoiten rokotekattavuutta nostamalla. 

 – Se kaikkein paras, tehokkain ja halvin keino.   

Mäkijärvi sanoo ymmärtävänsä esimerkiksi hoitajien turhautumisen rokottamattomien potilaiden takia. 

 – Koronapotilaat ovat raskashoitoisia. Jos johonkin sairauteen on olemassa todella tehokas estokeino tai lääke, mutta sitä ei jostain syystä käytetä, niin kyllä se pistää miettimään.  

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat