Ei ole harvinaista, että poliisi lähtee seuraamaan – takaa-ajotapauksia vuosittain vähän yli 200

Hurja takaa-ajo Helsingin keskustassa 2:22

Poliisin takaa-ajot lisääntyvät kesäisin ja yleisin syy on rattijuopumus, kertoo poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen Poliisihallituksesta.

Vuosittain poliisilla on takaa-ajotapauksia noin 250. Holopaisen mukaan pakkopysäyttäminen on osa poliisin voimankäyttöohjeistusta.

Video: Hurja takaa-ajo Helsingin keskustassa

Käytännössä tilanteet ovat kuitenkin poliisin kokonaisharkinnan varassa. Poliisi toimii virkamiesvastuulla.

– Eihän poliisilla ole aseenkaan käytöstä sellaista ohjetta, että kun joku tekee näin, poliisi tekee näin. Sitä on mahdoton laatia, elävä elämä on monimuotoista. Tilanteessa täytyy käyttää kokonaisharkintaa.

Ei ole harvinaista, että poliisi lähtee seuraamaan

Poliisilla on toimivaltuudet eri tilanteissa useiden lakienkin mukaan kulkuneuvojen pysäyttämiseksi.

– Se, että poliisi lähtee seuraamaan jotakuta, ei ole harvinaista. Mutta jos ajoneuvo alkaa vaarantaa liikennettä törkeämmin, siinä toimitaan poliisin normaalin johtamisjärjestelmän mukaan. Kenttäjohtaja ja yleisjohtaja ovat mukana tilanteen arvioinnissa.

Poliisilain mukaan kulkuneuvon pysäyttämisessä on otettava huomioon muun muassa liikenneolosuhteet, pysäytettävän kulkuneuvon kuljettajan ajotapa sekä kulkuneuvon paino ja nopeus.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä sivullisten turvallisuuteen.
Tänään kolme ihmistä kuoli Mäntyharjulla Etelä-Savossa,poliisin kuvas kun rattijuopumuksesta epäilty pakeni poliisia. Takaa-ajon alettua poliisi kadotti auton näkyvistään pian.

Tämän jälkeen pakoauto törmäsi edellä kulkevaan autoon ja vastaan tulleeseen autoon.

Valtaosa pakoon lähtijöistä on nuoria miehiä

Pakoon lähtijöistä valtaosa on nuoria miehiä. Yleensä he ovat yksin liikkeellä henkilöautolla.

Takaa-ajotilanteet vaihtelevat runsaasti. Ne voivat joskus olla vain kymmenen metriä, joskus kymmeniä kilometrejä.

Takaa-ajon jatkamisesta ja keskeyttämisestä päätetään tilannekohtaisesti, Holopainen sanoo. Partiomiehellä ja kenttä- ja yleisjohtajalla on oma roolinsa, ja esimies voi tarvittaessa keskeyttää takaa-ajon.

– Poliisilla on toimintavelvollisuus. Tilanteessa ei voida asettaa mitään aika- tai kilometrirajaa. Kohdehenkilön oma käytös on keskeinen tekijä, eli vaarantaako muita ihmisiä tai itseään, Holopainen sanoo.

Poliisi luopuu noin viidenneksessä tapauksista seuraamisesta riskien tai muun seuraamista estävän seikan takia, arvioidaan Poliisin tiedotteessa.

Poliisilla on erilaisia keinoja pysäyttää ihminen. Niitä ovat esimerkiksi piikkimatto, ajoneuvolla kiilaaminen tai kiinniajo.

Lue myös:

    Uusimmat