Huumekaaharin takaa-ajovideo herättää kysymyksiä poliisin toiminnasta – "Kun ajetaan kevyeen liikenteen väylällä kaikki renkaat ilmassa…"

Ylittikö poliisi rajansa tässä hurjassa kiinniottotilanteessa? Oikeustieteen professori: Sivullisten turvallisuus tärkeintä 5:46
Ylittikö poliisi rajansa tässä kiinniottotilanteessa? Oikeustieteen tohtori kommentoi.

MTV:n Rikospaikka-ohjelman haltuunsa saama poliisin raju takaa-ajovideo herättää kysymyksiä ja jopa kritiikkiä poliisin toiminnasta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Tilanne tapahtui viime vuoden toukokuussa, kun poliisi lähti ajamaan takaa karkuun lähtenyttä kuljettajaa useiden partioiden voimin.

Oikeustieteen tohtorin Henri Rikanderin mukaan poliisin pitäisi harkita nykyistä tarkemmin, milloin vaarallisista takaa-ajoista olisi syytä luopua.

Poliisilla on vaarallisia takaa-ajotilanteita vuosittain peräti satoja.

– Silloin, kun ajetaan esimerkiksi kevyeenliikenteen väylällä kaikki renkaat ilmassa, niin aletaan miettiä, onko tämä todellakin sellainen rikos, jonka takia tulee jatkaa välitöntä kiinniottoa. Olisiko mahdollista suhteellisuusperiaatetta noudattaen toimenpiteestä luopua, minkä tämä poliisilaki meille sallii, Rikander toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Onko takaa-ajotilanne tarpeellinen?

Rikanderin mukaan välitöntä vaaraa aiheuttavat sekä henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset pitää totta kai pysäyttää. Tutkimustiedon perusteella jopa 90 prosenttia takaa-ajotilanteista perustuu kuitenkin hyvin vähäiseen rikokseen.

– Salliiko meidän toimintakulttuuri sitä, että harkittaisiin tällaisista takaa-ajoista luopumista ja tutkinnallisin toimenpitein tekijän kiinnisaattamista? Toimenpiteestä luopuminen ei tarkoita sitä, että se rikos jätetään tutkimatta.

Poliisiauton kameraan tallentunut takaa-ajo alkoi Helsingin Kivikon McDonald's -ravintolan parkkipaikalta toukokuussa 2020. Poliisi halusi jututtaa kuljettajaa, joka pakeni.

Tuloksena oli puolen tunnin takaa-ajo ja useita vaaratilanteita keskellä aamupäivää. Videon tapauksessa kuljettajalla oli aiempaa rikostaustaa ja hän ajoi amfetamiinin vaikutuksen alaisena. Häneltä löytyi myös pieni määrä huumeita.

Suomessa poliisin voimankäyttö pidättyväistä

Myös kiinniotto Vantaan puolella tallentui poliisin kameraan. Rajulta vaikuttava voimankäyttö tilanteen lopuksi oli Rikanderin mielestä oikein mitoitettu sivuikkunoiden rikkomisen ja kaasun käytön osalta.

– Jos ajatellaan, että poliisi ottaa henkilöä kiinni autosta, rikkoo ikkunan ja käyttää kaasua, niin minun silmissäni se nyt ei herätä minkäänlaisia ajatuksia. Tyypillistä toimintaa. Mutta sitä edeltävään toimintaan voidaan asettaa enemmänkin kysymyksiä ja jopa kritiikkiä.

Hyviä perusteita tuulilasin rikkomiselle ja konepellille hyppäämiselle on silti vaikea nähdä. On kuitenkin ymmärrettävää, että takaa-ajoon osallistuneilla poliiseilla käy tunteet kuumina.

– Aikoinaan eräässä tutkimuksessa todettiin, että tämmöinen takaa-ajotilanne on kuin syömään kutsuisi. Kyllähän siinä joskus käy tunteet pinnassa. En näe sille perusteita, että aletaan jalalla rikkomaan ikkunaa, koska siinä kuitenkin oli tilanteessa muitakin poliiseja, jotka tekee taas sitä opetetun tekniikan mukaista toimintaa.

Rikanderin mielestä tunnekuohuja pitää sallia myös poliisille, eikä suomalainen poliisi ole syyllistynyt voimankäytössään älyttömiin ylilyönteihin. Voimankäyttö on Suomessa päinvastoin kansainvälisesti vertailtuna hyvin pidättyväistä.

Tiettävästi videolla nähty tapaus ei ole edennyt poliisirikostutkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat