"Ei lentäviä vakoilijoita tontilleni!" Miehittämättömät poliisikopterit tyrmätään USA:ssa

Miehittämättömien poliisikoptereiden laajempi käyttöönotto on kohdannut jyrkkää vastustusta eri puolilla Yhdysvaltoja.

Täystyrmäyksen hankkeelle ovat esittäneet viimeksi Seattlen kaupungin asukkaat, jotka pitävät pöyristyttävänä ajatusta siitä, että miehittämättömät minikopterit pörräisivät suurkaupungin ilmassa valvomassa kansalaistensa elämää.

Erityisesti koptereiden käyttöönottoa ovat vastustaneet kansalaisvapauksien puolestapuhujat, jotka pelkäävät ilmassa valvovien robottien loukkaavan yksilönoikeuksia.

Viime kuussa Seattlen poliisi järjesti kaupunkilaisille keskustelutilaisuuden, missä viranomaiset ehdottivat kahden kauko-ohjattavan kopterin laajempaa käyttöönottoa kaupungissa. Asukkaat torppasivat poliisin suunnitelman välittömästi.

– Ei miehitettyjä lennokkeja, huusivat raivostuneet seattlelaiset kokouksessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Seattle on jo hankkinut käyttöönsä kaksi kauko-ohjattavaa Draganflyer X6 -minikopteria, mutta ne ovat pääosin pysyneet maassa. Lähinnä koptereita on käytetty harjoituslennoilla.

Vastaavanlaisia koptereita ovat hankkineet myös ainakin Houstonin ja Miamin poliisivoimat.

Marijuanapeltojen paikallistamiseen?

Kädenvääntöä asiasta on käyty myös Kalifornian Oaklandissa. Siellä Alamedan piirikunnan sheriffi ilmoitti tässä kuussa hakevansa liitovaltiolta tukea miehittämättömien koptereiden hankkimiseksi.

Sheriffi katsoi, että miehittämättömillä valvontalennoilla voitaisiin paikallistaa muun muassa laittomia marijuanapeltoja.

Asukkaat eivät suunniteltua kopterihanketta nielleet.

– En halua lentäviä vakoilijarobotteja tontilleni infrapunakameroineen. Se loukkaa yksityisyyttäni, totesi paikallinen asukas Mary Madden Oaklandissa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Yhdysvaltain tulli ja rajaviranomaiset ovat käyttäneet miehittämättömiä lennokkeja jo pidemmän aikaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan viime vuonna niiden avulla tehtiin 7500 pidätystä ja suuria huumetakavarikkoja.

Viranomaiset ovat korostaneet, ettei poliisin miehittämättömiä koptereita koskaan aseistettaisi.

Tosin joitakin kuukausia sitten Montgomeryn piirikunnan sheriffi Randy McDaniel aiheutti hämmennystä ehdottomalla, että kopterit voitaisiin aseistaa kumiluodeilla ja kyynelkaasulla. Sittemmin sheriffi kertoi muuttaneensa mielensä asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat