"Tappajarobottien" kieltämiseksi vaaditaan kansainvälistä sopimusta

Miehittämättömien sotilaslentokoneiden aseistaminen on kiellettävä kansainvälisellä sopimuksella. Näin vaativat useat asiantuntijat sekä ihmisoikeusjärjestöt.

Moni asiantuntija on esittänyt huolensa niin sanottujen tappajarobottien kehittelystä sotateknologiassa.

Täysin automatisoitu tappajakone, jolta puuttuvat kaikki inhimilliset ihmisen ominaisuudet, saattaisi ryhtyä tulittamaan sotatilanteessa siviilejä, koska se ei pystyisi erottamaan siviiliä sotilaasta.

Kone ei myöskään kykenisi tekemään ihmisen tavoin päätöstä siitä, onko aiotussa hyökkäyksessä liian suuri riski siviiliuhreista verrattuna sotastrategiseen lopputulokseen.

– Jos koneille annetaan valta päättää siitä, kuka saa elää ja kuka ei, olemme päätyneet tilanteeseen, missä teknologia on viety liian pitkälle. Ihmisen päätäntävalta suhteessa koneisiin on äärimmäisen tärkeää siviiliuhrien välttämiseksi, sanoo newyorkilaisen Human Rights Watch -järjestön (HRW) aseyksikön johtaja Steve Goose The Guardian -lehdelle.

HRW:n 50-sivuinen raportti perustuu Harvardin yliopiston tekemään tutkimukseen aiheesta. Tutkimuksessa automatisoitua sodankäyntiä tarkasteltiin muun muassa lainsäädännöllisistä ja eettisistä lähtökohdista.

Useilla mailla käynnissä kehitys- ja tutkimustyötä

Tappajarobotteja ei ole vielä kehitetty, mutta pilottiversioita on jo olemassa. Tiedossa on, että niiden kehittämiseen tähtäävää tutkimustyötä tehdään parhaillaan Yhdysvalloissa, Kiinassa, Saksassa, Israelissa, Etelä-Koreassa, Venäjällä ja Britanniassa.

Moni sotateknologian asiantuntija on arvellut, että täysin automatisoidut sotakoneet ovat olennainen osa sotateknologiaa ja sodankäyntiä 20-30 vuoden kuluessa.

– Tappajarobottien kehitystyö on lopetettava. Mitä enemmän eri valtiot investoivat tällaiseen teknologiaan, sitä vaikeampi niitä on saada myöhemmin luopumaan hankkeista, muistuttaa Goose.

Asiantuntijat korostavat, että vaikka automatisoidut sotakoneet saattaisivat pelastaa sotilaiden henkiä, alentaisivat ne samalla kynnystä ryhtyä sotatoimiin.

Lue myös:

    Uusimmat