Mainos

Ei herkille: Surullinen video näyttää, kuinka sulaneet jäälautat ovat ajaneet lepopaikkaa etsivät mursut ahtaalle – kömpelöt eläimet kiipeävät kallioille kohtalokkain seurauksin

Netflixin Our Planet -dokumenttisarjassa näytetään hyvin karulla tavalla, kuinka ahtaalle tyynenmerenmursut ovat joutuneet ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Normaalioloissa mursut lepäilevät jäällä, josta niiden on helppo pulahtaa mereen hakemaan ravintoa. Our Planet -dokumenttisarjan Frozen Worlds -jakson mukaan mursut etsivät jäiden sulamisen vuoksi lepopaikkaa nyt rannoilta, ja alueen täyttyessä osa huononäköisistä eläimistä kiipeää korkeille kallioille – traagisin seurauksin.

Koillis-Venäjällä kuvatussa kohtauksessa myös näkyy, kuinka rannalla on satoja kuolleita tyynenmerenmursuja.

WWF: Ilmastonmuutos kiistaton uhka

WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen toteaa, että arktisen alueen lajeilla, mursuilla ja jääkarhuilla, on melko heikot tulevaisuudennäkymät. Dokumenttiin Luukkonen ei ota kantaa, sillä hän ei ole järjestön varsinainen mursuasiantuntija.

– Jääkarhu ruokailee ennen kaikkea jäältä käsin, ja mursut lepäilevät ruokailun välissä jäälautoilla. Jos jää häviää, niin se tarkoittaa sitä, että niiden elinalue pienenee, ja eläimet joutuvat turvautumaan enemmän mannerrantaan.

Luukkosen mukaan on täysin kiistatonta, että ilmastonmuutos on iso uhka kaikille niille lajeille, jotka ovat jäästä riippuvaisia.

– Suurimpana syynä tähän ovat ilmastopäästöt, eli fossiilisten polttoaineiden käyttö viimeisen vuosisadan aikana.

"Peliä ei ole menetetty"

Luukkonen muistuttaa, että jokainen pystyy vaikuttamaan ilmastonmuutokseen pienillä teoilla.

– Yksi konkreettinen keino on lihankulutuksen vähentäminen. Vähentämällä lihankulutusta voidaan vähentää ilmastopäästöjä, ja toisaalta parantaa luonnon monimuotoisuuden tilaa erityisesti trooppisilla alueilla.

– Siellä sademetsät ovat kärsineet lihantuotannon kasvusta, ja se heijastuu osaltaan sinne napa-alueille, eli myös mursun ja jääkarhujen elämään.

Vaikka tilanne onkin vaikea, peliä ei ole menetetty.

– Uskomme, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, ja jopa sen kääntäminen, on mahdollista. Ja onneksi arktinen alue on suuri, eli siellä on jääpeitettä edelleenkin, Luukkonen sanoo.

Dokumenttia on myös kritisoitu

Our Planet -dokumenttisarjan karu mursukohtaus on saanut osakseen myös kritiikkiä.  

Muun muassa Daily Mail -sanomalehden artikkelissa tutkijat ovat kommentoineet mursujen käytöksen johtuvan niitä jahtaavista jääkarhuista. Artikkelissa johtava tutkija syyttää dokumentin tekijöitä myös "emotionaalisesta manipulaatiosta" katsojamäärän lisäämiseksi.

Dokumentin tekijät ovat puolestaan kertoneet seisovansa tuotoksensa takana.

WWF on tukenut rahallisesti Netflix-dokumenttisarjan tekemistä. Sarjan kertojana kuullaan kuuluisaa luontodokumentaristia David Attenboroughia.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja