Ei enää päänsärkyä – 8 vinkkiä krapulan estämiseksi

Paras tapa parantaa krapula? Syö iso ateria ennen kuin lähdet juhlimaan! Mutta mikä onkaan paras tapa estää krapula kokonaan?

Miten estetään huono olo ja päänsärky, jotka ovat seurausta edellisen illan juhlinnasta? Jos ei oteta huomioon vaihtoehtoa, ettet joisi alkoholijuomia laisinkaan, niin paras keino on pysyä nesteytettynä koko illan.

Tyypillisen krapulan oireisiin kuuluvat esimerkiksi pahoinvointi, päänsärky ja herkkyys valolle. Nämä kaikki ovat seurausta nestehukasta. Alkoholi onkin diureetti eli se poistaa kehosta nestettä. Näin ollen keho ei pysty imemään itseensä niin paljon vettä kuin juot. Neste kulkeutuu munuaisista suoraan virtsarakkoon ja joudut ravaamaan vessassa. Tämän vuoksi kehosi alkaakin varastaa vettä aivoiltasi, jonka seurauksena saatat aamulla herätä armottomaan päänsärkyyn.

Ravintofysiologi ja kirjailija Kate Geaganin mukaan alkoholi ehkäisee sellaisen antidiureettisen hormonin vapautumista, joka säätelee sitä, kuinka paljon virtsaa tuotamme. Alkoholipitoisen illan lukuisat wc-käynnit vähentävät vettä ja elektrolyyttejä kehosta ja tulokset huomaat aamulla.

Kokeile siis seuraavia vinkkejä, kun olet lähdössä juhlimaan:

1. Yhden suhde yhteen

Koska alkoholi vähentää vettä kehosta, helpoin keino estää nestehukkaa on juoda vettä koko illan. Geagan ohjeistaa vaihtelemaan alkoholijuoman ja vesilasillisen välillä. Yhden drinkin jälkeen juo yksi lasi vettä. Koska aivokudos on suurimmaksi osaksi vettä, nestehukka voi kutistaa kudoksia, josta seurauksena on päänsärkyä.

2. Ennakoi vedellä

Pidä huoli siitä, että olet hyvin nesteytetty jo, kun lähdet kotoa. Vaikka joisit baarissa vettä drinkkien välillä, ei sillä ole taattua menestystä, jos et ole tankannut vettä heti alkuun.

3. Harkitse, mitä juot

Valitse drinkki, jossa on jo vähän vettä itsessään tai pyydä jäitä juomaasi. Jotkut viskiasiantuntijat uskovat, että veden lisääminen viskiin tuo esiin alkoholin pohjimmaisia makuja, joten kokeile tätäkin keinoa, jos se on lempijuomasi.

4. Mieti, mitä syöt

Napostele drinkkien lomassa hedelmiä ja vihanneksia, sillä iso osa nesteytyksestä tulee ruoan kautta. Esimerkiksi esimeloni, viinirypäleet, marjat, kurkku, selleri ja greippi sisältävät paljon vettä. Tämän vuoksi monipuolinen hedelmälautanen on oiva lisä illanistujaisten tarjoilupöytään.

5. Vettä viiniin?

Vettä voi lisätä siis viskiin, mutta myös jotkut viiniasiantuntijat uskovat, että veden lorauttaminen runsasalkoholisiin viineihin parantaa niiden makua.

6. Omatekoinen Bloody Mary

Tomaattimehua, sellerinvarsi ja runsaasti jäitä – Bloody Mary -drinkin aineksista voi hyvinkin olla apua nesteytykseen. Avain on kuitenkin siinä, että käytät drinkissäsi vähäsuolaista tomaattimehua, sillä suola vain pahentaa nestehukkaasi.

7. Vettä perään

Monet huuhtovat shottien epämiellyttävän maun suustaan mehulla, limulla tai oluella. Juo niiden sijaan jokaisen shotin jälkeen kulaus – tai mieluusti lasillinen – vettä. Huomioi kuitenkin, että veden juominen shottien välissä ei vähennä humalaasi, joten pidä shottien määrä kohtuullisena.

8. Juo ennen nukkumaanmenoa

Juo vettä vielä ennen nukkumaanmenoakin nesteyttääksesi elimistöäsi. Näin keho ei yön aikana varasta nestettä aivoilta etkä herää jyskyttävään päänsärkyyn.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Greatist

Lue myös:

    Uusimmat