Mainos

Ehtiikö Päivi-haukka Suomeen pesimään?

MTV Uutisten kummilintu mehiläishaukka Päivi on lopultakin aloittanut muuttomatkan Etelä-Afrikasta kohti koti-Suomea. Päivi viivytteli lähtöään yllättävän kauan.

- Ei se ihan viimeisenä lähtenyt, mutta sillä on pisin matka. Se saapuu Suomeen vasta kesäkuun alkupäivinä näillä näkymin. Kyllä sen silti pitäisi ehtiä munia ja kasvattaa poikasia, uskoo mehiläishaukka-projektia vetävä dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Päivi-haukka on jo lentänyt pari tuhatta kilometriä kohti pohjoista ja se on nyt Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Kotimatkaa on vielä jäljellä noin 8 000 kilometriä ja matkalla on paljon vaaroja. Saharan ylitys on rankka ja monessa maassa ammutaan edelleen muuttolintuja.

Päivi kiinnostaa Maltallakin

Vielä ei tiedetä, mitä reittiä Päivi-haukka muuttaa pohjoiseen. Se voi lentää riskialtista reittiä Maltan kautta kuten syksyllä tai valita suositumman itäisen reitin.

Päivin lento Maltan kautta ja talvehtiminen etelämmässä kuin yksikään suomalainen satelliittihaukka aiemmin ovat tehneet siitä poikkeuksellisen kiinnostavan lintuyksilön. Se kiinnostaa jo Suomen ulkopuolellakin.

- Sen jälkeen kun Päivi viime syksynä yöpyi Maltalla, siitä ollaan oltu kiinnostuneita sielläkin. Siellä on jo julkaistu tai on lähipäivinä tulossa lehteen juttu Päivistä, kertoo Patrik Byholm.

Ellalle kävi huonosti

Päivi-haukan oudot reitit ja omaperäinen käytös kertovat tutkijalle, että linnutkin ovat yksilöitä.

- Arvailuahan tämä on, mutta voi olla, että se on melko nuori lintu ja sillä on nuoruuden seikkailumieli vielä jäljellä, arvelee Byholm.

Päivin poikaset Ella ja Mohammed saivat lähettimet samaan aikaan äitinsä kanssa. Ellalle on ilmeisesti käynyt huonosti.

- Ikävä kyllä Ella on kuollut. Näin voidaan sanoa melkein 100-prosenttisella varmuudella. Siitä ei ole tullut pariin kuukauteen uusia paikannuksia, pahoittelee Patrik Byholm.

Ihminen uhkaa mehiläishaukkoja

Tähän mennessä 39 mehiläishaukkaa on saanut satelliittilähettimen. Paikannustietojen avulla selvitetään lajin ahdingon syitä. Mehiläishaukkojen määrä on vähentynyt 1980-luvulta lähtien eikä syytä tiedetä. Laji luokitellaan vaarantuneeksi.

Toistaiseksi on saatu selville, että ihminen on suuri uhka mehiläishaukalle.

- Suurin piirtein kolmasosa kuolemantapauksista on ihmisen aiheuttamia. Edelleen on myös tuntemattomia asioita, joita pitää selvittää. Ehkä ne esimerkiksi kärsivät ympäristömyrkyistä nimenomaan Afrikassa, pohtii Patrik Byholm.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja