Ehkäiseekö yksi suuri D-vitamiiniannos kuukaudessa syöpää? Tutkimus selvitti

8:23

D-vitamiinilisien on joissain tutkimuksissa nähty ehkäisevän suolistosyöpiä, mutta monissa muissa tutkimuksissa syöpäyhteyksiä ei ole näkynyt. Tuoreen uusiseelantilaistutkimuksen perusteella suojavaikutusta ei synny ainakaan, jos vitamiinin ottaa suurena kerta-annoksena kerran kuukaudessa.

Yllä olevalla videolla jututetaan Jani Kokkia, jonka syöpä ei parantunut vaihtoehtohoidoilla vaan vasta leikkauksen jälkeen.

JAMA Oncology -lehdessä julkaistujen havaintojen perusteella riski sairastua tai menehtyä syöpään ei pienentynyt, vaikka osallistujat saivat erittäin suuren – 100 000 IU:n eli 250 mikrogramman – D-vitamiiniannoksen kerran kuukaudessa kolmen vuoden ajan. Heitä verrattiin lumevalmistetta saaneisiin samanikäisiin.

Tulosten perusteella näyttää todennäköiseltä, että D-vitamiinilisät eivät pienennä riskiä sairastua tai menehtyä syöpään ainakaan kerran kuukaudessa otettuna, vaikka ne kyllä nostavat veren D-vitamiinitasoja huomattavasti.

Tutkimuksen alussa osallistujien D-vitamiinitasot olivat keskimäärin 66 nmol/l, mutta seurannan päättyessä pitoisuudet olivat lähes kaksinkertaistuneet. Riittävänä tasona pidetään nykyään vähintään 75 nmol/l:n pitoisuutta.ET

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja