Ehkäise ja vähennä selkäkipuja – poimi vinkit

Selkäkipu on yleinen vaiva, jota voi kuitenkin omilla toimilla ehkäistä ja vähentää.

Istu oikeassa asennossa

Jos istuu koko päivän töissä, tuolin pitäisi tarjota selälle hyvää tukea. Tämä onnistuu, kun selkänoja on sellainen, että selkä asettuu luonnolliseen S-asentoon eikä kumarru C-asentoon. Puolen tunnin välein kannattaa nousta ylös ja jaloitella muutama sekunti, jotta selkä ei rasitu niin paljon.

Seiso pystyssä

Kuvittele, että katosta laskeutuu suora naru kehosi läpi. Korvien, olkapäiden, lanteiden ja polvien tulisi kaikkien myötäillä tuota linjaa. Pään on pysyttävä suoraan niskan yläpuolella.

Nosta oikein

Älä nosta raskaita esineitä kumartumalla vyötärön kohdalta. Sen sijaan jousta polvista ja kyykisty, vedä vatsalihaksia sisään ja pidä esine ylös noustessasi lähellä kehoa. Jos suinkin mahdollista, työnnä raskaita esineitä vetämisen sijaan.

Huomio kenkiin

Jos kengässä on vain vähän pehmustetta, niin joka kerta, kun jalka osuu asfalttiin, alaselän luut ja lihakset joutuvat koville. Osta valmiiksi pehmustettuja kenkiä tai hanki erilliset lisäpehmusteet.

Korkokengät voivat siirtää kehon painopistettä niin, että alaselkä rasittuu. Tämän takia kannattaa pitäytyä matalissa koroissa. Jos haluaa lisää pituutta juhlaviin tilaisuuksiin, mukaan on hyvä ottaa matalakorkoisemmat kengät, joihin vaihtaa olon muuttuessa epämukavaksi.

Pukeudu löysiin housuihin

Kumartumista, istumista tai kävelemistä haittaavat housut voivat pahentaa selkäkipuja.

Karsi tyynyjä

Lihakset saattavat rasittua, jos nukkuu kaksi tai kolme tyynyä niskan alla.

Hanki tukeva laukku

Osta laukku, jonka hihna on leveä ja säädettävä ja tarpeeksi pitkä sujautettavaksi pään yli toisen olkapään ylle. Tällöin paino jakautuu tasaisemmin ja auttaa pitämään selkäkivut poissa.

Kun kantaa raskasta laukkua tai salkkua, jossa ei ole hihnoja, kannattaa kantokättä vaihdella tiuhaan. Lastia keventääkseen kapsäkit on hyvä tyhjentää tarpeettomista esineistä ja roskista säännöllisin väliajoin.

Älä tupakoi

Tupakoitsijoilla kerrotaan olevan enemmän alaselkäkipuja kuin savuttomilla ihmisillä. Tämä saattaa johtua siitä, että tupakointi heikentää verenkiertoa selkärankaan.

Tarkkaile painoa

Ylipaino voi varsinkin vatsan alueelle kertyessään siirtää kehon painopisteen eteenpäin, jolloin selän paineet lisääntyvät.

Liiku

Liikkuminen matalatehoisesti esimerkiksi pyöräillen, uiden tai kävellen vahvistaa selän ojentajalihaksia.

Lähteet: Health.com, Webmd.com, Tohtori.fi

Kuva: Colourbox.com

Suomen Kiropraktikkoliiton puheenjohtaja Harri Mäki-Pesola ja hänen asiakkaansa Matleena Niekka puhuivat selkävaivoista Huomenta Suomessa marraskuussa 2011. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat