Mainos

"Ehkä se on minun syyni" – Trump antaa itselleen täydet pisteet presidenttinä, viestinnässä ei ihan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää odotetun puheen kongressin edustajainhuoneessa iltayhdeksältä eli Suomen aikaa huomisaamuna klo 04.00. Trumpin uskotaan kertovan puheessa yksityiskohtia hänen hallintonsa poliittisista suunnitelmista.

Amerikkalaiset odottavat presidentin kertovan, kuinka hän aikoo alentaa veroja ja samanaikaisesti käyttää runsaasti rahaa infrastruktuurihankkeisiin, kuten teihin ja siltoihin.

Valkoisen talon mukaan puhe sisältää joitakin elementtejä, joiden on tarkoitus ojentaa sovinnon kättä Trumpin hallinnosta sydämistyneille ihmisille.

Tämä lieneekin tarpeen, sillä tuoreen mielipidemittauksen mukaan Trumpin kannatuslukemat ovat nyt 44 prosentissa, jota pidetään varsin huonona uudelle presidentille.

Trump myöntää kommunikoinnin puutteet

Donald Trump kertoi tänään konservatiivisen Fox-kanavan ohjelmassa, että "ehkä se on minun syyni", että hallinto ei ole pystynyt kommunikoimaan siirtolaisasioista riittävän tehokkaasti. Trump viittasi tällä tammikuun lopulla tekemäänsä asetukseen, joka olisi kieltänyt maahantulon seitsemän muslimimaan kansalaiselta.

Muutoin Trump uskoo pärjänneensä hyvin tuoreena presidenttinä. Trump sanoi tv-haastattelussa saaneensa hyvät arvosanat työstään.

– Luulenpa, että saan A-arvosanan (kympin) siitä, mitä olen varsinaisesti tehnyt mutta politiikkani viestittämisessä antaisin itselleni C:n tai C+:n (suomalaisittain arvosanan 7).

Trumpilta kysyttiin, miten hän aikoo muuttaa viestittelyään. Hän vastasi, että "ehkä teen sen puheeni aikana".

Trump on ehtinyt presidenttikautensa aikana antaa runsaasti presidentillisiä asetuksia, vetää Yhdysvallat pois Tyynenmeren alueen kauppasopimuksen valmistelusta ja nimittää konservatiivisen tuomarin korkeimpaan oikeuteen.

Samalla presidentti on ehtinyt aiheuttaa Yhdysvalloissa ja maailmalla hämmenystä politiikan suunnasta. Erityisesti on ihmetelty hänen tapaansa tuoda poliittista sanomaansa esille.

Syytti lehdistöä Stalinin termein

Trump on tullut lyhyessä ajassa kuuluisaksi riidoistaan lehdistön kanssa. Muutama päivä sitten Trump sanoi, että media on "kansanvihollinen".

Demokraattipoliitikko opetti tämän jälkeen Trumpia, että "kansanvihollinen" on Neuvostoliiton diktaattorin Josef Stalinin käyttämä termi, jolla viitattiin valtion vihollisiin. Heidän vietiin vankileirien saaristoon tai teloitettiin.

Kongressipuheelta odotetaan vastauksia moniin avoimiin kysymyksiin. Esimerkiksi edellisen presidentin terveydenhuoltouudistus Obamacare aiotaan muuttaa tai poistaa mutta varsinaisia yksityiskohtaisia tietoja muutoksista ei ole kerrottu.

Trump on luvannut kertoa infrastruktuurihankkeista. Nyt odotetaan, että hän kertoisi myös, mistä rahat hankitaan näihin kalliisiin tie- ja siltahankkeisiin.

Verot alas, puolustusmenot ylös

Lisäksi Trump on luvannut alentaa veroja miljoonilta kansalaisilta ja yrityksistä, uusia kansainvälisiä kauppasopimuksia ja lisätä puolustusbudjettia kymmenellä prosentilla.

Puolustusmäärärahoja hän on sanonut rahoittavana säästöillä muilla hallinnonaloilla. Tarkemmat yksityiskohdat ovat kuitenkin edelleen hämärän peitossa.

Trumpin asetus seitsemän muslimimaan asukkaiden maahantulon estämisestä kaatui oikeuden päätökseen. Huomenna keskiviikkona presidentin odotetaan antavan uuden määräyksen aiheesta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema republikaaninen strategi Tim Albrecht arvioi, että nyt Donald Trumpilla on hyvät mahdollisuudet selventää kansalle, mihin hän haluaa maataan viedä. Albrecht ei usko, että puhe olisi kovinkaan sovitteleva, vaikka Valkoinen talo niin on vihjaissut.

– Riippumatta siitä, keitä on yleisössä, hän aikoo edistää puheessaan niitä asioita, joihin uskoo ja joiden haluaa toteutuvan, Albrecht sanoo.

– Kuten kaikki muukin Trump-maassa, perinteinen järkeily on heitetty ulos ikkunasta.

Demokraatit aikovat kuunnella puheen vaikkakin yksi demokraattiedustaja, Illinoin Luis Gutierrez on sanonut vastustavansa Trumpia olemalla taputtamatta ja olemalla nousematta silloin, kun muut nousevat taputtamaan hänelle.

Demokraatit ovat kuitenkin keksineet uuden tavan osoittaa Trump-vastustustaan. Kongressin edustajilla on oikeus kutsua ihmisiä yleisölehtereille kuuntelemaan puhetta. Niinpä he ovat kutsuneet muun muassa muslimimaahanmuuttajan, vammaisliikkeen edustajan sekä ihmisiä, jotka haluavat tiukempia aselakeja. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.