Trump sorvaa Yhdysvalloissa korona-apua ohi kongressin – tukipaketista ei olla vieläkään päästy sopuun

Trump: Koronakriisi menee pahempaan suuntaan ennen tilanteen paranemista 0:47
Katso myös video: MTV Uutiset kertoi heinäkuussa presidentti Trumpin koronastrategiasta.

Presidentin määräämien asetusten odotetaan johtavan oikeushaasteisiin. Ne ohittavat maan kongressin, jolla on valtuudet päättää valtaosasta liittovaltion menoista. 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut asetuksia, joilla jatketaan yhdysvaltalaisten koronaepidemian keskellä saamaa taloudellista apua.

Trump antoi kynänsä viuhua, kun republikaanien ja demokraattien välisissä neuvotteluissa ei saatu tällä viikolla aikaiseksi päätöstä tukipaketista.

Trump varoitteli jo aiemmin viikolla, että hän on valmis käyttämään valtaoikeuksiaan ohittaakseen Yhdysvaltain kiistelevän kongressin taloudellisen hätäavun saamiseksi epidemian keskellä.

– Olemme saaneet tarpeeksemme ja aiomme pelastaa amerikkalaisia työpaikkoja sekä tarjota helpotusta amerikkalaisille työntekijöille, hän kertoi lauantaina paikallista aikaa New Jerseyn Bedminsterissä sijaitsevalla golfkerhollaan järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Koronavirus on runnellut Yhdysvaltain taloutta kovin ottein. Työttömyysluvut ovat sinkoutuneet taivaisiin ja rajoitustoimet ovat aiheuttaneet hallaa ja jopa keskeytyksiä yritysten toiminnalle.

Uutiskanava CNN:n mukaan monet yhdysvaltalaiset ovat tukeutuneet kongressin aiemmin hyväksymiin aputoimiin, mutta näistä osa meni umpeen heinäkuussa. Trumpin mukaan päätös ohittaa kongressi presidentin antamilla asetuksilla tarkoittaisi sitä, että rahaa saataisiin jakoon nopeasti.

Trump laittaisi ennakonpidätyksiä jäihin

CNN kertoo Trumpin allekirjoittaneen yhteensä neljä asetusta, joista yksi liittyy liittovaltion työttömyystukeen. Muun muassa siitä on ollut vääntöä kongressissa.

– Ryhdyn toimiin tarjotakseni ylimääräistä 400 dollaria viikossa ja laajennettuja tukia. Se on anteliasta, mutta haluamme pitää huolta kansastamme, Trump sanoi

CNN:n mukaan.Trumpilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi hänen asetuksessaan linjataan 400 dollarista aiemman 600 taalan sijaan. Jälkimmäinen summa kuului jo umpeen menneen tukipaketin lupauksiin.

– Tämä on se raha, minkä he tarvitsevat. Tämä on se raha, minkä he haluavat. Tämä antaa heille merkittävän kannustimen palata töihin, Trump vastasi CNN:n mukaan.

Trump jatkoi perustelujaan kertomalla, että edellä mainitun korkeamman summan kanssa oli ongelmia, sillä se ei toiminut kannustimena.

Trumpin asetuksien lupaama summa voi medioiden mukaan lopulta tarkoittaa 300 dollaria. Trump kertoi neljänneksen lupaamastaan summasta tulevan osavaltioiden budjeteista, ei liittovaltion kirstusta – ja vain, jos osavaltiot haluavat asiaa rahoittaa tai ovat siihen kykeneväisiä.

CNN:n mukaan Trump ei myöskään eritellyt lauantaina sitä, mistä liittovaltion rahojen olisi määrä tulla. Trumpin muiden asetusten on määrä tarjota helpotusta opintolainoihin – jotka ovat Yhdysvalloissa tavallisesti erittäin korkeita – sekä suojata ihmisiä häädöiltä.

Presidentin asetuksista viimeistä ovat vastustaneet paitsi demokraatit myös monet republikaanit. Kyseinen asetus koskee verotuksen jäädyttämisestä.

Ennakonpidätysten laittaminen jäihin koskisi CNN:n mukaan yhdysvaltalaisia, joiden vuosiansiot ovat alle 100 000 dollarin luokkaa. AFP:n mukaan esitys veroihin kajoamisesta on Trumpille mahdollisuus päästä otsikoihin, mutta kyse on kuitenkin lykkäyksestä eikä todellisesta veroleikkauksesta.

Tukipaketista väännetty koko edellisen viikon

Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump kertoi tuoreista päätöksistään Bedminsterin golfkerhonsa juhlasalissa, jossa kerhon jäsenistä koostuva yleisö hurrasi ja nauroi värikkäille loukkauksille, joita presidentti nakkeli vastustajiensa suuntaan.

Trumpin allekirjoittamien asetusten odotetaan johtavan oikeushaasteisiin, koska ne ohittavat kongressin. Yhdysvaltain kongressilla on perustuslain suomat valtuudet tehdä valtaosa valtion menoja koskevista päätöksistä.

Demokraatit, republikaanit ja Valkoisen talon neuvottelijat ovat käyneet keskusteluja koko edellisen viikon ilman, että niissä olisi päästy edes lähelle sopimusta kongressin tukipaketista.

Demokraattien toiveissa oli uusi mittava kolmen biljoonan dollarin tukipaketti, joka olisi tähdännyt talouden pönkittämiseen, riekaleisen postijärjestelmän korjaamiseen ennen presidentinvaaleja sekä työttömien 600 dollaria viikoittaiseen lisäavustukseen.

Myöhemmin demokraatit kuitenkin ilmoittivat, että he voisivat laskea hintalappua, mutta he eivät hyväksyneet republikaanien näkemystä yhden biljoonan dollarin tukipaketista.

Trump viskoi loukkauksia vastustajiensa niskaan

Trump otti demokraatit tähtäimeensä myös lauantaisessa lehdistötilaisuudessa, kertoo CNN.

– Me teemme sen (tukipaketin) ilman demokraatteja. Meidän olisi pitänyt pystyä tekemään se helposti heidän kanssaan, mutta he haluavat kaikkia näitä ylimääräisiä asioita, joilla ei ole mitään tekemistä ihmisten auttamisen kanssa, Trump sanoi.

AFP:n mukaan Trump muun muassa pilkkasi golfkerhollaan tylysti Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattipuhemiestä Nancy Pelosia.

Hän myös leimasi presidentinvaalien kilpakumppaninsa Joe Bidenin olevan äärivasemmalla ja väitti demokraattien haluavan "varastaa vaalit".

Lisäksi hänen kerrotaan tuulettaneen useita virheellisiä väittämiä presidenttikautensa aikaisista saavutuksista. Trump on saanut huomattavan paljon kritiikkiä hallintonsa koronavirustoimista niin terveydenhuollon kuin taloudenkin osalta. Istuvalla presidentillä ei mene tällä hetkellä hyvin kannatusmittauksissa, jotka vaikuttavat suosivan demokraattien Bidenia.

Lue myös:

    Uusimmat