Eeva Lehtimäen kommentti: Suomalaisessa politiikassa käynnissä poikkeuksellisen dramaattiset tunnit – Keskustan viesti on harvinaisen selvä, Rinne ei voi jatkaa

17:41

Suomalaisessa politiikassa ovat menossa dramaattiset tunnit. Tänä iltana ja viimeistään huomenna Suomessa pitäisi olla joku tolkku, miten hallitus jatkaa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Kello käy kohti eduskunnan huomista välikysymyskeskustelua kello 14 ja tilannetta tuskin jätetään lillumaan siihen asti.

Keskustan puoluehallitus vetäytyi Apollonkadulle illan suussa puimaan tilannetta. SDP:n puoluehallitus kokoontuu puolestaan klo 19.30.

Viesti on selvä: Rinne ei voi jatkaa

Keskustan viesti demareille on selvä, kertovat MTV Uutisten haastattelemat lähteet. Demarien pitää vetää itse johtopäätökset: Antti Rinne ei voi jatkaa enää pääministerinä. Hallituspohja ja hallitusohjelma kelpaavat, mutta Rinteellä ei ole luottamusta.

Rinne ei voi enää kikkailla Posti-gaten päivämäärillä. Se juna meni jo. Rinne ei nauti luottamusta myöskään tulevaisuudessa, koska esimerkiksi työmarkkinakuviot ovat ihan levällään.

– Rinne on toiminut suhteessa eduskuntaan kestämättömällä tavalla, jyrähtää kokenut keskustapoliitikko.

Keskustan eduskuntaryhmästä kiistetään julkisuudessa olleet arviot, että se olisi ollut mielipiteissään kahtiajakautunut. Päätös oli yksituumainen.

– Kävimme selkeän keskustelun. Puheenjohtajalla ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalla on selkeä mandaatti toimia, vaikka tilanne on arvaamaton, kerrotaan MTVn Uutisille.

Keskustakin pelaa nyt kovaa.

Demarien pitäisi nyt siis liikkua. Ymmärtää yskä niin sanotusti.

Vastaavaa draamaa nähdään harvoin

Rinne antoi eilen omat selvityksensä Posti-jupakasta hallituspuolueiden puheenjohtajille ja eduskuntaryhmien johdolle. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan ne eivät ole riittäviä.

Suomessa on harvoin vastaavanlaista poliittista draamaa. Tilanteet muuttuvat oikeasti hetki hetkeltä. Ilmassa on samaa meininkiä kuin 2003, kun keskustan vastavalittu pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan.

Nyt Suomi odottaa SDP:n liikettä. Miten reagoi pääministeri Antti Rinne? Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kieltäytyi jo kunta- ja omistaja-ohjausministerin paikasta. Hän olisi luonteva seuraaja pääministeriksi. Rinteen sairausloman aikana julkisuudessa pärjäsi hyvin myös varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Jos Rinne joutuu luopumaan paikastaan, katseet kohdistuvat tähän kaksikkoon.

Tilanne elää. MTV Uutiset seuraa iltaa kaikissa kanavissa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja