Analyysi: Orpon hallituksen ennuste on suomalaisten silmissä heikko, paljastaa MTV:n kysely

MTV:n kyselyn perusteella Orpon hallituksella näyttää silti olevan vaalituloksen mukainen tuki suomalaisilta, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Maria Nykänen.

Petteri Orpon (kok.) hallitus on ollut kasassa alle kuukauden, ja ennuste näyttää suomalaisten silmissä heikolta. MTV:n kyselyssä alle neljännes suomalaisista, 23 prosenttia, uskoo hallituksen jatkavan loppuun asti. Hallituksen kaatumiseen kesken kauden uskoo 56 prosenttia vastaajista.

Käytännössä siis osa hallituspuolueiden kannattajistakin uskoo hallituksen hajoavan ennen aikojaan. 

Toisaalta hallituksen hajoaminen ei olisi lainkaan harvinaista: viime vuosikymmeninä se on ollut pikemminkin sääntö kuin poikkeus, sillä viimeksi täyden kauden on istunut Paavo Lipposen (sd.) 2000-luvun taitteessa.

Hallituksen takana niukka enemmistö

Julkisuudessa ovat viime viikkoina painottuneet äänenpainot, joissa on epäilty Orpon hallituksen toimintakykyä, vakavastiotettavuutta ja yksittäisten ministereiden kelpoisuutta.

Myös hallituksen sisältä löytyy epäuskoa, ja etenkin RKP on kipuillut hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Kyselyn perusteella Orpon hallituksella näyttää kuitenkin olevan suomalaisten enemmistön tuki: niukka enemmistö, 52 prosenttia katsoo, että hallituksen ei pitäisi erota. 

Tulos on vaalituloksen mukainen: vaaleissa hallituspuolueet saivat noin puolet (49,4 prosenttia) annetuista äänistä, ja niillä on eduskunnan enemmistö. Toistaiseksi hallitus on toimintakykyinen sillä perusteella, että se nauttii eduskunnan luottamusta, mutta asiaan palataan viimeistään syyskuussa istuntokauden alkaessa, kun eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

On perusteltua kysyä, missä raja menee

Tulevat viikot hallituspuolueiden puheenjohtajat yrittävät parhaansa mukaan lomailla, mutta ainakin RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson luotsaa lähipäivinä puoluehallituksen kokousta, jossa puidaan hallituksen tilannetta ja luottamusta valtiovarainministeri Riikka Purraan (ps.)

Tuoreeltaan RKP:ssa aiheuttaa huolta se, onko Purra aidosti irtisanoutunut rasismista.

Huoli heräsi, kun Purra julkaisi viime viikolla tviitin, joka tulkittiin RKP:ssa anteeksipyynnön "takaisinvedoksi". Purra itse on vakuuttanut anteeksipyynnön olleen aito.

Kun Vilhelm Junnilan (ps.) kohdalla aiemmat kirjoitukset johtivat eroon, on perusteltua kysyä, missä raja menee. MTV:n kyselyssä 47 prosenttia vastaajista katsoo, että Purran pitäisi erota. Kysymys jakaa etenkin miehiä ja naisia. 

Orpon mukaan Purran kohdalla ratkaisevaa on, että kyse oli 15 vuotta vanhoista kirjoituksista, joita Purra on pahoitellut.

Kai silläkin jotain merkitystä on, Orpo perusteli viime viikolla tukeaan Purralle.

RKP:ssa toivotaan kuitenkin, että Purra pyytäisi anteeksi myös vuoden 2019 blogikirjoitustaan, jossa hän käyttää ilmaisua "musta säkki" kritisoidessaan omien sanojensa mukaan islamin naista alistavia käytäntöjä.

– Olin ymmärtänyt, että anteeksipyyntö olisi käsittänyt myös vuoden 2019, mutta jos näin ei ole, niin se kertoo jotain siitä, kuinka vakava anteeksipyyntö oli, Henriksson totesi viime viikolla. 

RKP:n toive vaikuttaa epärealistiselta: kyseinen kirjoitus on Purran poliittisesta blogista, joka on ollut koko ajan julkisesti saatavilla myös ennen vaaleja. Näissä vaaleissa Purra myös sai eniten ääniä koko maassa.

RKP:lle etenkin perussuomalaisten ajamat maahanmuuttolinjaukset ovat olleet vaiketa. Vaikka Purra pahoittelisi tai irtisanoutuisi blogistaan, se ei muuttaisi hänen poliittisia näkemyksiään tai puolueen maahanmuuttopoliittisia linjauksia.

Juttua muokattu 19.7. kello 19.14: RKP on toivonut anteeksipyyntöä Purran vuoden 2019 blogikirjoituksesta, ei vuoden 2009, kuten jutussa aiemmin luki.
 

Lue myös:

    Uusimmat