Henriksson MTV Uutisille: Hallituksen jatko on aidosti auki – "Nyt on ministereillä näytön paikka"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo MTV Uutisille, että Petteri Orpon (kok.) oikeistohallituksen jatko on aidosti auki. Henrikssonin mielestä Perussuomalaisten ministereiden pitäisi katua rasistisia kirjoituksiaan ja tehdä myös konkreettisia tekoja sen todistaakseen.

Henriksson sanoo olevansa huolissaan hallituksen ”kokonaistilanteesta”. RKP:n eduskuntaryhmän on määrä keskustella hallituksen tilanteesta ja RKP:n mukanaolosta hallituksessa tämän kuun aikana. 

– Kyllä tämä tilanne on oikeasti auki. 

Henriksson ei osaa sanoa, onko valtiovarainministeri Riikka Purralla (ps) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanilla (ps) tällä hetkellä RKP:n eduskuntaryhmän luottamus.

– Tähän asiaan palaamme sitten, kun olemme käyneet keskustelun eduskuntaryhmässä kokonaistilanteesta.

Vaatii konkreettisia toimia

Hallitus laatii parhaillaan eduskunnalle tiedonantoa syrjimättömyydestä, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä. Sen on määrä tulla eduskunnan käsittelyyn syyskuun alkupuolella.

Henriksson sanoo RKP:n haluavan tiedonantoon konkreettisia rasisminvastaisia toimia.

– Rahoitusta siihen, että pystytään esimerkiksi tukemaan kansanlaisjärjestöjen rasismin vastaisessa työssä, auttamaan rasismin uhreja ja saamaan aikaan yhteiskunta, jossa ketään ei syrjitä. Myös työmarkkinoilla on syytä miettiä, että mitä me voimme vielä tehdä, jotta syrjintää työmarkkinoilla voidaan ehkäistä.

Hän odottaa konkreettisia toimia myös Perussuomalaisilta.

– Nyt ministereillä on näytön paikka. Näytön paikka omilla toimimillaan, tekemisillään ja sanoillaan vakuuttavat meidät siitä, että he ovat mukana tässä [rasisminvastaisessa] työssä. Sellainen puhe että puhutaan ihmissäkeistä tai mustista säkeistä, sellainen puhetyyli ei ole hyväksyttävissä. Tässä työssä hallituksessa ei ole mitään sijaa tällaiselle kielenkäytölle.

– Pitää muistaa, että tässä työssä hallituksessa ei ole mitään sijaa tällaiselle kielenkäytölle. Se on jokaisen omassa arvioinnissa, miten tästä eteenpäin. Täytyy olla sellainen tunne myös meillä, että halutaan päästä irti rasismista.

Henriksson odottaa Perussuomalaisilta konkreettisia rasisminvastaisia toimia.

– Odotan sitä, että myös käytännössä irtisanoudutaan rasismista ja että kadutaan niitä tekstejä, jotka ovat olleet ilmeisen rasistisia.

Tiedonannon jälkeen eduskunta äänestäneet koko hallituksen tai yksittäisten ministereiden, siis käytännössä Purran ja Rydmanin, luottamuksesta. Henriksson ei suostu arvioimaan, selviääkö hallitus mahdollisesta luottamuslauseäänestyksestä.   

– Se nähdään sitten, kun tiedämme, miten hallitus on onnistunut tässä tiedonannossa. Tiedonannolla on merkitystä, mutta se ei ole ainoa asia, joka ratkaisee kokonaisarviomme.

Biaudet’n kanssa ”vakava ja rakentava” keskustelu

RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet Helsingistä on arvostellut Orpon hallituksen politiikkaa julkisuudessa kärkevästi. Henriksson mukaan tällainen tapa tehdä politikkaa on hänelle "hyvin vieras".

– Yksittäinen kansanedustaja ei määrää, mikä eduskuntaryhmän kanta on. Se päätös syntyy demokraattisessa menettelyssä eduskuntaryhmässämme.

Hän sanoo käyneensä Biaudet’n kanssa "vakavan ja rakentavan" keskustelun. Asia liittyy erityisesti Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen juttuun, jonka mukaan Biaudet haluaisi kaataa hallituksen.

– Hän on minulle kertonut, että hän ei ole siinä haastattelussa ilmaissut itseään siten, että hänellä olisi halu kaataa hallitusta, mutta tämä on nyt Evan ja Helsingin Sanomien välinen asia selvittää.

OIKAISU: 10.8.2023 klo: 17.46: Jutun viimeinen sitaatti korjattu nykyiseen, oikeaan muotoonsa. Sitaatista sai aiemmin käsityksen, että Eva Biaudet olisi sanonut Henrikssonille, että olisi ilmaissut itseään Henlsingin Sanomien haastattelussa siten, että hän haluaisi kaataa hallituksen.

Lue myös:

    Uusimmat