Eeva Lehtimäen kommentti: Pääministerin näyttää olevan vaikea myöntää virheitään – hallituskumppanit pysyvät vielä rinnalla

Helsingin yössä juhliva pääministeri on uuden koronakohun keskellä.

Illan kulussa on kaksi ongelmaa, joita Marin on saanut selitellä vielä itsenäisyyspäivänä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Pääministeri Sanna Marin (sd.)  jatkoi lauantai-illan huumaa, vaikka hallituksen ministerit saivat valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurviselta kahteen kertaan ohjeet välttää kontakteja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) lauantaina varmistuneen koronatartunnan vuoksi.

Ensin ohjeet menivät vain ministereille kello 20 ja kaksi tuntia myöhemmin viestin tiukkasanaisessa jakelussa olivat mukana ministereiden lisäksi myös avustajat.

Ensimmäinen moka oli se, että Marin ei tätä varoitusviestiä saanut, koska hän oli jättänyt valtioneuvoston virkapuhelimen kotiin ja mukana oli enemmän yksityiskäytössä oleva eduskunnan työkännykkä.

Marin havahtui ohjeistukseen vasta sunnuntaina luettuaan virkapuhelimen viestit.

On aivan asiallinen kysymys ihmetellä, miten tämä on mahdollista. Monet entiset ja nykyiset ministerit todistavat, että ilman virallista valtioneuvoston kännykkää ei liikuta minnekään, ei edes nukuta. Näin ohjeistaa myös ministerin käsikirja.

Demarileirissä asia haluttiin tänään kuitata inhimillisenä erehdyksenä, mutta on päivän selvää, että hallituksen ykkösministerin täytyy saada kaikki tarvittava informaatio heti ja samaan aikaan muun hallituksen kanssa.

Joskus viestinä voi olla esimerkiksi merkittäviä turvallisuusuhkia ja silloin tietokatkoksia tai viiveitä ei vain yksinkertaisesti saa tulla.

Toki pääministeri kaivetaan aina esiin tavalla tai toisella, vaikka sitten mukana liikkuvan turvamiehen avulla.

Miksi Marin jatkoi bailaamista? 

Täysin vailla tietoa Haaviston tartunnasta Marin ei ollut. Valtiosihteeri Henrik Haapajärvi soitti hänelle tiedon mukana olleeseen puhelimeen seitsemän jälkeen lauantai-iltana. Tulkinta oli, että kahteen kertaan rokotetun Marinin ei tarvitse mennä karanteeniin.

Toki tämä on THL:n virallinen ohjeistus. Mutta kuinka moni vastuullinen aikuinen olisi jatkanut ravintolailtaa ja vieläpä siirtynyt toiseen paikkaan saatuaan tiedon mahdollisesta korona-altistumisesta?

Pääministeri on rokotettuna ja koronapassilla vapaailtansa toden totta ansainnut, mutta samalla niin hänen kuin meidän jokaisen täytyy käyttää arkijärkeä ja noudattaa yksilön varovaisuutta.

Tässä kohtaa Marinin harkintakyky petti pahan kerran. Jo ensimmäisen viestin olisi pitänyt soittaa kelloja ja kovaa.

*Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

6:06
Katso MTV Uutisten haastattelu: Marin ei jättänyt ministeripuhelinta kotiin ensimmäistä kertaa – näin selittää päätöstään jatkaa iltaa, ei aio erota.

Voi myös kysyä, miksi kukaan Marinin avustaja-armadasta ei soittanut hänelle kello 22 saadun uuden eristämisviestin jälkeen. Ainakin siis valtiosihteeri Haapajärvi tiesi, mikä kännykkä Marinilla oli mukana.

Viestien kulku siis mättää hallituksessa, mutta sen syyksi asiaa ei voi taas laittaa.

Pääministerin uskottavuuspääoma rapisee

Suurempi ongelma on se, miltä asiat näyttävät. Ja juuri se on politiikan kovaa kauraa. Välinpitämätön suhtautuminen virkakännykkään sekä bailaaminen vielä altistumistiedon jälkeen näyttää siltä, että pääministerin mielestä hänellä on eri säännöt kuin muilla, mukaan lukien oman hallituksensa ministerit.

Koronatilanne on pahentunut. Hallitus odottaa parin viikon verran joutuuko se ottamaan käyttöön uusia valtakunnallisia koronarajoituksia.

Huolettomalla menollaan Marin syö uskottavuuspääomaansa, jos hän joutuu joulun alla kertomaan kansalaisille ikäviä uutisia. Miksi minä tai kukaan muukaan ottaisi viestin tosissaan, kun pääministeri vipeltää pahenevan koronatilanteen keskellä ohjeita luovasti soveltaen? Vedä siinä sitten hätäjarrusta, mutta viesti ei välttämättä pure odotetulla tavalla.

Marinin eroa ei vaadita hallituksessa 

Mitä tästä jupakasta sitten seuraa? Tällä hetkellä näyttää siltä, että poliittisesti ei ilmeisesti mitään. Hallituksen sisällä kukaan ei ole vaatimassa Marinin eroa eli poliittista vastuunkantoa.

Vihreiden mukaan pääministeri nauttii edelleen puolueen luottamusta.

– Hän on antanut oman selvityksensä. Havaitut puutteet tiedon kulussa on välittömästi korjattava, vihreistä kerrotaan.

Vasemmistoliitosta kommentointivastuu sysättiin pääministerille, koska puolue ei ole ollut jupakassa mitenkään osallinen.

Myöskään keskustassa ei ole intoa tehdä asiasta poliittista. Kyseessä ei ole hallituksen sisäinen asia, vaan pääministerin henkilökohtainen valinta omalle käytökselleen.

Oppositio ottaa asiasta tietysti kaiken irti. Ja tällä kertaa ihan aiheellisesti. Varmasti myös osassa eduskuntaryhmiä kiristellään hampaita.

Paheneva koronatilanne liimaa näköjään taas hallituspuolueita yhteen.

Pahinta tilanteessa olisi se, että syntipukiksi kaivettaisiin valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen tai joku Marinin avustajakunnasta, kun viestit eivät ole kulkeneet tai ohjeistusta on tulkittu eri tavalla.

Pääministerin näyttää olevan vaikeaa myöntää virheitään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja