Eeli Tolvanen koki rajun muutoksen NHL:ssä – tuskasta hyvin poikkeavaan tilanteeseen

Eeli Tolvanen ei tästä paikasta erehdy – suomalainen herkutteli murskajaisissa 0:44
Eeli Tolvanen ei tästä paikasta erehdy – suomalainen herkutteli Krakenin murskavoitossa 14. joulukuuta (video: NHL.com).

Eeli Tolvanen oli nuorempana huippulupaus, joka nousi ryminällä valokeilaan. Tolvanen takoi roppakaupalla maaleja KHL-seura Jokereiden riveissä. Tämän myötä odotukset nousivat korkealle, mutta NHL:ssä kaikki ei lähtenyt aivan toivotulla tavalla rullaamaan. Iso muutos pelasti paljon.

Pääkuvan videolla tuore näyte Eeli Tolvasen maalintekokyvyistä NHL:ssä. 

NHL-seura Nashville Predators huusi Tolvasen itselleen kesän 2017 NHL-varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen loppuvaiheilla, vuorolla 30. Tässä vaiheessa Tolvanen ei ollut vielä isolle yleisölle niinkään tuttu pelaaja.

Merkittävä läpimurto tapahtui kaudella 2017–18, kun Tolvanen palasi kahden Yhdysvaltojen USHL-sarjassa vietetyn vuoden jälkeen Suomeen. Tolvanen liittyi KHL:ssä pelanneen Jokereiden riveihin. 

Tulosta alkoi tulla.

Nuori hyökkääjä nakutti 49 KHL-runkosarjaottelussa tehot 19+17=36. Hän pelasi saman kauden aikana olympialaisissa, nuorten ja miesten MM-kisoissa, minkä lisäksi hän sai jo ensimmäiset NHL-ottelut tililleen.

Tolvanen oli iso nimi Suomen kiekkopiireissä. Tulevaisuus näytti lupaavalta.

Meni kuitenkin tovi ennen kuin Tolvanen pystyi kunnolla murtautumaan NHL-ympyröihin. Tolvanen pelasi ensimmäisen täyden kautensa Predatorsin riveissä vuosien 2021 ja -22 aikana.

Hän ei pystynyt kuitenkaan missään vaiheessa vakiinnuttamaan asemaansa Predatorsin kärkiketjuista. Rooli vaihteli jatkuvalla syötöllä.

Vaikutti siltä, ettei hänelle löytynyt kunnon ruutua. Sekös aiheutti tuskaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Syksyllä 2022 eteen tuli puhutteleva hetki. Predators asetti Tolvasen siirtolistalle, koska se halusi lähettää suomalaisen AHL:ään eli farmisarjaan.

NHL:n tuorein seura Seattle Kraken hyppäsi väliin. Kraken poimi Tolvasen itselleen.

Jälkikäteen katsottuna Tolvanen sai unelmiensa siirron.

– Pelaaja tarvitsee joskus uuden alun. Oli itselleni iso juttu, kun pääsin tänne. Täällä ei ollut mitään aiempia odotuksia ja pystyin aloittamaan ihan puhtaalta pöydältä. Olin hyvin helpottunut, kun sain tämän mahdollisuuden, Tolvanen sanoo Seattlesta käsin MTV Urheilulle.

Poikkeavaa luottoa

Krakenin päävalmentaja Dave Hakstol näki Tolvasen potentiaalin. Suomalainen vakiinnutti nopeasti asemansa Krakenin miehistössä.

– Heti alussa tuli… ei nyt käsky, vaan viesti, että pelaa vain omaa peliä ja virheitä saa tehdä. Ne korvataan työnteolla. Tuo on toiminut niin minun, ketjumme kuin koko joukkueemme tasolla. Aina saa yrittää ja jos tulee virheitä tai jos menetämme kiekon, niin karvaamme sen kahta kauheammin takaisin, Tolvanen avaa Hakstolin ideologiaa.

Tolvanen on saanut uudelta luotsiltaan jopa poikkeavaa luottoa.

– Tällä kaudella vastuuta on tullut ihan samalla tavalla kuin ensimmäisen Seattle-vuoteni aikana. Olen saanut pelata samojen jätkien kanssa ja olemme pystyneet jalostamaan meidän aiempaa kemiaamme. Pelaamme paljon vastustajan ykkösketjuja vastaan. On hieno nähdä, että sitä on saanut tuollaisen roolin tässä joukkueessa, Tolvanen kiittelee.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kaiken lisäksi Tolvanen saa vastuuta myös niillä hetkillä, kun Seattle suojelee johtoaan. Häntä ei siis nähdä pelkkänä hyökkäyspään tykkinä.

– En ole hirveästi ollut noissa paikoissa urani aikana. Tuo on iso vastuunosoitus valmentajalta ja kertoo siitä, että on tehnyt jotain oikein. Tuollainen tuntuu todella hyvälle, Tolvanen nyökkäilee.

Pumpaten eteenpäin

Seattle Kraken liittyi NHL:ään kaudeksi 2021–22. Ensimmäisen, vielä sangen rauhallisen kauden jälkeen meno kiihtyi toisella sesongilla.

– Jääkiekko on aika iso juttu täällä. Ylsimme viime vuonna pudotuspeleihin ja saamme pientä buumia aikaiseksi. Halli on koko ajan täynnä ja ihmiset tunnistavat yhä enemmän ja enemmän kiekkopelaajia kaduilla. Vuosi vuodelta paikallinen kiekkokulttuuri menee vain eteenpäin, Tolvanen näkee.

Olet tykännyt uudesta kaupungistasi?

– Todella paljon. Meillä on hyvä nippu ja olemme pelanneet viihdyttävää lätkää. Tuntuu siltä, että kaikki pelaajat viihtyvät täällä. Onhan tämä ollut kauttaaltaan iso muutos minulle, että on päässyt tämmöiseen paikkaan, missä tykkää olla ja missä nauttii lätkän pelaamisesta, Tolvanen vastaa.

Seattle teki viime kaudella kovan tempun, kun se pudotti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella hallitsevan mestarin Colorado Avalanchen ulos karkeloista.

Krakenin tie tyssäsi konferenssivälieriin.

Hyvin lupaava kausi johti kuitenkin siihen, että odotukset kasvoivat. Nyt Seattlen alkukausi on ollut hyvin kaksijakoinen.

– Olemme hävinneet tiukkoja pelejä, jotka olisivat voineet kääntyä meille. Mukana on ollut paljon sellaisia pelejä, missä olemme pelanneet hyvin ja mistä olisimme ansainneet pisteitä. Olemme pelanneet varsinkin joulukuussa hyvää lätkää ja olen varma siitä, että jos jatkamme näin, saamme enemmän voittoja kuin häviöitä. Joukkueessa on ollut hyvä fiilis varsinkin tuon yhdessä vaiheessa eteen tulleen pidemmän tappioputken jälkeen, Tolvanen kuvailee.

Kraken yrittää kömpiä vielä pudotuspelijunaan mukaan.

– Tiedämme kaikki, että mihin pystymme. Meillä on ollut paljon loukkaantumisia ja niiden aikana on tullut uusia kavereita esille. Tuntuu siltä, että kaikki puskevat eteenpäin, Tolvanen miettii.

Tolvasen edustama Seattle Kraken pelaa uudenvuodenpäivänä NHL:n ulkoilmaottelussa Vegas Golden Knightsia vastaan. Lähetys ottelusta MTV Subilla ja MTV Katsomossa kello 22 alkaen. 

Lue myös:

    Uusimmat