Eduskunta pui tänään vieraslistojensa julkisuutta – julkisia listoja hävitetty ja piiloteltu

Eduskunnan kansliatoimikunta käsittelee tänään eduskunnan vieraslistojen julkaisua, kertoo toimikunnan 2. varapuhemies Arto Satonen (kok.) STT:lle. Kokous alkoi puolenpäivän aikaan.

Myös osa eduskuntaryhmistä aikoo käsitellä asiaa tänään. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä aikoo tehdä ryhmäkokouksessaan linjauksen vieraslistoista, ja keskustan eduskuntaryhmä aikoo keskustella asiasta.

Eduskunnan vieraslistoja on kieltäydytty julkaisemasta ja niitä on hävitetty, vaikka listat ovat korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan julkisia. Päätöksen mukaan vierailijalistat ovat henkilörekistereitä, joiden julkisuus määräytyy julkisuuslain mukaan.

Listojen panttaamisesta on tehty kanteluita eduskunnan oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille. Kanteluissa on pyydetty selvittämään sitä, että eduskunta kieltäytyy noudattamasta korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä.

Esimerkiksi eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola on perustellut salauspäätöstä muun muassa sillä, että ihmisen yksityisyyttä suojaava henkilötietolaki ajaa tässä tapauksessa julkisuuslain ohi.

"Kansalaisten oikeus"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan vieraslistoista keskustellaan ryhmäkokouksessa, mutta asiaan ei välttämättä oteta virallisesti kantaa.

– Emme ole ryhmänä käsitelleet tätä asiaa. Tänään keskustellaan ja voi olla, että sitten päätetään myös suhtautumisesta tähän asiaan, mutta en voi ennakoida asiaa, Kaikkonen kertoo.

Kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoo ryhmän keskustelleen vieraslistoista jo aiemmin, joten asiaa ei käsitellä tänään.

Jokisen mukaan he katsovat asiaa kansalaisnäkökulmasta.

– Kokoomuksen edustajilla ei ole tarvetta piilotella tapaamiensa vieraiden tietoja, mutta arvostamme ja kunnioitamme kansalaisten oikeutta tavata kansanedustajia heille tärkeissä ja joskus aroissa asioissa ilman, että tieto tapaamisista on julkista.

Jokinen ei ole vakuuttunut ehdotetusta lobbarirekisteristä, koska tapaamiset voi järjestää eduskunnan ulkopuolella.

– Saadaanko sillä muuta kuin uusi rekisteri ylläpidettäväksi ja kustannuksia?

Vihreät kannattaa lobbausrekisteriä

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän on tarkoitus päättää virallisesta kannastaan vieraslistojen julkisuudesta, kertoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.

Pekonen ei kuitenkaan halua avata eduskuntaryhmän kantaa ennen kokousta.

– Tämä on asia, joka koskettaa kaikkia kansanedustajia henkilökohtaisesti, ja pidän ryhmänjohtajana äärimmäisen tärkeänä, että meillä on yhteinen linja. Se linja saadaan päätettyä tänään ryhmäkokouksessa.

Vihreät kannattavat lobbausrekisteriä, sanoo ryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

– Kaikki edustajamme ovat sitoutuneet julkaisemaan tapaamisensa ennen kuin lobbausrekisteri syntyy. Jos yksittäiset henkilöt, kuten lastensuojelun asiakkaat, käyvät tapaamassa edustajia, niiden tietojen paikka ei ole julkisuudessa. Etujärjestöjen, yritysten ja järjestöjen tapaamisista kerrotaan. 

Myöskään perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei aio käsitellä listoja kokouksessaan.

Kristillisdemokraatit pohtineet omaa listaa

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mukaan he ovat alustavasti päättäneet tekevänsä oman vierailijalistan, jos eduskunnan lista pysyy salaisena.

– Kun Sari Essayah oli europarlamentissa, heillä oli tällainen kalenterisysteemi, johon avustajat laittoivat avoimesti, keitä hän tapasi. Se kuulosti ihan hyvältä.

– Meillä ei ole mitään listojen julkistamista vastaan, koska meillä ei ole mitään peiteltävää tai salailtavaa.

STT ei tavoittanut muiden eduskuntaryhmien puheenjohtajia kommentoimaan asiaa. 

Lue myös:

    Uusimmat