Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja valtuustoryhmä lähipäivinä koolle pohtimaan Rydmanin tapausta

Petteri Orpo kertoo kokoomuksen selvittävän kansanedustaja Wille Rydmaniin kohdistetut syytökset 2:23
Katso myös video: Kansanedustaja Wille Rydmanin väitetään käyttäytyneen epäasiallisesti nuoria naisia kohtaan – näin kokoomuksen johto kommentoi asiaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja Helsingin kaupungin valtuustoryhmä kokoontuvat tällä viikolla keskustelemaan kansanedustaja Wille Rydmania (kok.) kohtaan kohdistuneista syytöksistä.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtosen mukaan puoluejohto on ollut erittäin järkyttynyt Helsingin Sanomien eilen ilmestyneestä jutusta.

– Se oli täysin vastenmielistä luettavaa. Olemme lähteneet puolueena heti eilisaamun jälkeen arvioimaan, mitä meidän kuuluu ja täytyy puolueena tehdä. On äärimmäisen tärkeää, että vaikka kyseessä on edustaja Rydmanin yksityiselämää koskeva asia, niin meidän täytyy arvioida, miten toimimme puolueyhteisönä.

Valtosen mukaan asiaa käsitellään tällä viikolla sekä eduskuntaryhmän että Helsingin kaupungin valtuusryhmän kesken. Rydman on Helsingin kaupungin valtuuston jäsen.

– Arvioimme silloin, onko asiaa tarve arvioida laajemmin yhdessä viranomaisten kanssa, jotka hoitavat asian laillisuuspuolen. Poliittisella tasolla eduskuntaryhmässä puolestaan arvioimme, miten syytökset vaikuttavat esimerkiksi luottamukseen. Kuulemme myös Rydmania asiasta.

Voiko Rydman asettua eduskuntavaaliehdokkaaksi?

Elina Valtosen mukaan puoluejohdolla ei ole edelleenkään tiedossa kaikkia tapauksesta olevia tietoja, kuten Helsingin sanomilla olevia tutkintapöytäkirjoja.

– Luimme asiasta laajemmin sunnuntaiaamuna Helsingin Sanomista. Jos meillä olisi ollut jo aiemmin tiedossa mitään tähän suuntaankaan, oltaisiin tartuttu toimeen aivan saman tien.

Valtonen ei vielä tässä vaiheessa ota kantaa siihen, voiko Rydman jatkaa vastuutehtävissään esimerkiksi perustuslakivaliokunnan jäsenenä. Valtosen mukaan on myös liian aikaista arvioida, voiko Rydman asettua puolueen eduskuntavaaliehdokkaaksi.

– Itse pidän tätä tilannetta hänen osaltaan hyvin vakavana ja valitettavana, Valtonen toteaa. 

Kokoomus pyrkii parantamaan häirintätapausten käsittelyä kolmella toimella

Kokoomus aikoo luoda uusia käytäntöjä häirintätapausten käsittelemiseksi puolueessa kansanedustaja Wille Rydmaniin kohdistuneiden syytösten jälkeen, kertoo STT. Puoluejohto näkee myös tarvetta edistää eettisen ohjeen käyttöä puolueessa.

Puoluesihteeri Kristiina Kokko kertoo STT:lle, että kokoomus on päättänyt ottaa häirintäyhdyshenkilöt jatkuvaan käyttöön. Aikaisemmin heitä on käytetty suurissa tapahtumissa, kuten puoluekokouksissa ja -risteilyillä.

–  Tarkoitus on tehdä tästä jatkuvaa toimintaa, ettei jää katvealueita, voiko ottaa yhteyttä tai keneen voi ottaa yhteyttä, Kokko sanoo.

Lisäksi puolue aikoo luoda nimettömän ilmoituskanavan puoluetoimintaan liittyvien epäkohtien ilmiantamiseen.

–  Kolmas mitä teemme on se, että tarkennamme uhrien auttamiseen liittyvää protokollaa.

Lue myös:

    Uusimmat