Eduskunta päättää Vuosaari-hankkeesta

Eduskunta päättää tänään valtion talousarvion käsittelyn ensi vuodella. Samalla päätetään, osallistuuko valtio Helsingin Vuosaareen rakennettavan sataman liikenneväylien rakennustöihin.

Eduskunta sinetöi tänään valtion ensi vuoden talousarvion.

Uuden sataman rakentaminen Helsingin Vuosaareen jakaa edelleen voimakkaasti mielipiteitä eduskunnassa, mutta vastarinta hallitusrintaman sisällä on ennakkoarvioiden mukaan jonkin verran laantunut. Eduskunta päättää tänään valtion osallistumisesta Vuosaaren sataman liikenneväylien rakentamiseen.

Eduskunta lopettaa tänään myös valtion ensi vuoden talousarvion käsittelyn. Keskipäivällä alkavia äänestyksiä pohjustettiin läpi yön jatkuneilla budjettipuheilla.

Yöllä eduskunnassa kiisteltiin erityisesti valtion osallistumisesta Vuosaari-hankkeeseen. Vastustajien mielestä hallituspuolueiden edustajia ostettiin tukemaan hanketta ottamalla valtion budjettiin eräitä uusia tiehankkeita eri puolilla maata. Jyrkkäsanaisin vastustaja oli yön keskustelussa edelleen RKP:n helsinkiläisedustaja Klaus Bremer, jonka mielestä sataman rakentamisen aloittamiselle ei ole enempää kansantaloudellisia kuin laillisiakaan edellytyksiä. Hankalaksi asian ovat kokeneet myös eräät muut, varsinkin muista satamakaupungeista olevat hallituspuolueiden edustajat.

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi myötäili yön keskustelussa eduskunnan budjettiin lisäämiä tiehankkeita. Sasi sanoi, että ne ovat perusteltuja ja kokonaisuus on harkittu ja tasapainoinen.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät päättivät lisätä liikennebudjettiin 20 milj. euroa, millä varmistetaan eräiden uusien tiehankkeiden alkaminen ensi vuonna. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö sen sijaan on arvostellut kovin sanoin eduskunnassa sovittua lisäystä. Sasi vastasi yön keskustelussa tähän arvosteluun, että kysymys ei ole rahan panemisesta kulutukseen, vaan investointeihin, jotka tulevat takaisin.

Kun Vuosaaren sataman liikenneväylien suunnittelurahoista äänestettiin eduskunnassa alkukesästä, hallituspuolueiden edustajista 22 oli silloin vastaan. Useimmissa hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä arvioidaan nyt, että vastustajien määrä olisi vähentynyt. Vain vasemmistoliiton ryhmässä heitä on nyt ilmoittautunut enemmän kuin keväällä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat