Nikotiinipussien käyttö kolminkertaistunut nuorilla – asiantuntija listaa kolme keskeistä syytä

Nikotiinipussit revitään käsistä – tällaisia terveyshaittoja niihin liittyy 9:21
Tällaisia terveyshaittoja liittyy nikotiinipusseihin

Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n tuoreen selvityksen mukaan nuorten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on merkittävästi lisääntynyt viime vuosina.

Nuorten (15–29-vuotiaiden) nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut, ja sähkösavukkeiden käyttö kasvanut lähes puolella vain kahdessa vuodessa, kertoo Ehkäisevän päihdetyön Ehyt ry:n tuore kysely.

Perinteisten nikotiinituotteiden, kuten tupakan ja nuuskan, käyttö on pysynyt ennallaan. 

Saatavuus nostanut myös nuorten käyttöä

Nuorten mielikuvat nikotiinipusseista muuttuvat koko ajan positiivisemmaksi. Kyselyn mukaan nikotiinipusseja trendikkäänä piti 36 prosenttia vastaajista, kun vuonna 2022 vastaava luku oli vain 21 prosenttia ja vuonna 2020 puolestaan 12. 

Alaikäisten nikotiinipussien käyttö nousi kahdessa vuodessa 23 prosenttia. Nyt nikotiinipusseja käyttää päivittäin tai satunnaisesti 13 prosenttia nuorista. Alaikäisistä 43 prosenttia kertoi, että heidän kaveripiirissään käytetään päivittäin tai satunnaisesti nikotiinipusseja.

Nikotiinipussit tulivat laajempaan myyntiin vuosi sitten laintulkinnan muutosten myötä.  

– Saatavuuden raju lisääntyminen, nuoria houkutteleva makuvalikoima ja se, että nikotiinipusseja markkinoidaan haitattomana tuotteena ovat varmasti syitä myös nuorten nikotiinipussien käytön lisääntymiseen, kertoo EHYT ry:n nikotiinittomuuden asiantuntija Katri Saarela tiedotteessa.

Myös sähkösavukkeiden eli vapen käyttö on kasvussa. Alaikäisten nikotiinipitoisten sähkösavukkeen päivittäinen tai satunnainen käyttö oli noussut 21 prosenttia kyselyn mukaan. Myös mielikuva sähkösavukkeista oli muuttunut entistä positiivisemmaksi. 

– Se, että kaikkien nikotiinituotteiden trendikkyys oli nuorten silmissä kasvanut ja uusien nikotiinituotteiden käyttö oli selvästi kasvanut, on huolestuttavaa.  Myös viimeisimmässä kouluterveyskyselyssä huomattiin, että nuorten nikotiinituotteiden käytön vähentyminen on pysähtymässä. 

– Nyt vaarana on, että nikotiinituotteiden tuotevalikoiman laajentuminen ja niihin liitetyt positiiviset mielikuvat saisivat nuorten nikotiinin käytön uudestaan nousemaan, toteaa Saarela.

Tammikuussa 2024 tehtyyn kyselyyn vastasi 1008 henkilöä.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat