Eduskunta juhli satavuotista tasa-arvoa

Juhlaistunnon kutsuvieraita olivat muun muassa entiset kansanedustajat ja sotaveteraanit.

Eduskunta on tänään juhlinut demokratian historiaa muistelemalla tasan sata vuotta sitten pidettyä yksikamarisen eduskunnan ensimmäistä istuntoa.

Eduskunta juhli keskiviikkona demokratian historiaa muistelemalla tasan sata vuotta sitten pidettyä yksikamarisen eduskunnan ensimmäistä istuntoa. Puhemies Sauli Niinistö muistutti, että silloin ottivat paikkansa valtiopäivillä myös 19 ensimmäistä naiskansanedustajaa.

Suomi on hänen mukaansa ollut ja on edelleen edelläkävijä naisten yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Naisten mukaantulo politiikan päättäjiksi nosti aikanaan tavallisen arkipäivän ongelmat ja haasteet näkyvämmin esiin.

- Päättäjänaiset ovat sen jälkeen avanneet yhä rohkeammin miehisiksi miellettyjä politiikan alueita, kuten talous-, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, Niinistö korosti.

Hän huomautti, että nykyisessä hallituksessa on enemmistö naisministereitä. Sekin on uusi luku demokratian historiassa. Tänä vuonna naisia valittiin ennätysmäärä myös eduskuntaan.

Sata vuotta sitten tehty eduskuntauudistus ei Niinistön mukaan ollutkaan naisten yhteiskunnallisten oikeuksien sinetti vaan tien avaus.

Juhlapäätöksenä eduskunta hyväksyi tänään kahden valtakunnallisen naisjärjestön valtionavun vakinaistamisen. Päätös koski Naisjärjestöjen keskusliittoa ja Naisjärjestöt yhteistyössä ry:tä, joilla on jäsenjärjestöineen yli puoli miljoonaa jäsentä.

Juhlaistuntoa seurasivat lehteriltä tasavallan presidentti Tarja Halonen ja presidentti Mauno Koivisto puolisoineen. Kutsuvieraina oli yli 300 veteraanikansanedustajaa, sotaveteraaneja sekä nais- ja nuorisojärjestöjen edustajia.

Istunnossa vietettiin hiljainen hetki Afganistanissa surmansa saaneen suomalaisen rauhanturvaajan muistoa kunnioittaen. Puhemies Niinistö korosti eduskunnan ottavan osaa läheisten suruun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat