Eduskunnassa harvinainen moite: Presidentti Niinistö näpäytti äänestyksestä – puhemies Risikko: "Voin olla itsekin yhteydessä presidenttiin"

Presindentti ihmetteli perustuslakiäänestystä 0:54

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti tänään kantaa eduskunnan äänestykseen perustuslain muuttamisesta kiireellisenä. Äänestys koski tiedustelulakeja.

Niinistö vahvisti tänään perustuslain muutoksen, mutta korosti lisäksi, että eduskunnan vastaukseen liittyi ristiriitainen ongelma. 

– Eduskunnan asiaan liittyvä tahto on kiistaton, mutta perustuslain kirjaimellinen tulkinta kyseenalaistaa eduskunnassa noudatetun menettelyn, Niinistö kirjoittaa lausumassaan

Lue myös:

Toimittiinko tiedustelulain äänestyksessä perustuslain vastaisesti? Julkisoikeuden professori pitää toimintaa ongelmallisena: "En tiedä miksi näin on päätetty toimia"

"Olisi erikseen tullut todeta"

Niinistö kirjoittaa, että 3. lokakuuta käydyssä istunnossa puhemies teki äänestysesityksen, joka päättyi sanoin "Mikäli ehdotus kiireelliseksi julistamisesta hyväksytään, katsotaan lakiehdotus samalla hyväksytyksi".

– Perustuslain sanamuodon mukainen järjestys olisi ollut, että ensin äänestetään kiireelliseksi julistamisesta ja sen jälkeen itse ehdotuksesta.

– Tässä tapauksessa, kun muutosesityksiä ehdotukseen ei ollut tehty, perustuslain muutos olisi erikseen tullut todeta hyväksytyksi.

Toisin sanoen ensin olisi pitänyt äänestää ehdotuksen kiireelliseksi julistamisesta. Tämän jälkeen olisi järjestetty uusi äänestys itse ehdotuksesta. Nyt suoritettiin vain yksi äänestys.

Lopuksi Niinistö kirjoittaa haluavansa kiinnittää eduskunnan huomiota siihen, että perustuslaissa säädettyä menettelyä on syytä noudattaa kirjaimellisesti. 

"Varmasti hyvä käydä läpi"

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) sanoo, että presidentti Niinistön lausuma käydään tarkasti läpi.

– Ainakin meidän virkamiesten ja sen perusteella, mikä valmisteleva työ tässä tehtiin, niin johtopäätös oli, että näin voidaan menetellä. Mutta tottakai käymme läpi, mitä presidentti on tarkoittanut, Risikko sanoo.

Aiotko olla itse yhteydessä presidentti Niinistöön?

– Tässä nyt katsotaan ensin. Voin olla itsekin toki ja mielelläni kuulenkin, koska tässä on varmasti hyvä käydä läpi tämä, Risikko sanoo. 

Voit lukea presidentti Niinistön koko lausuman täältä

Lue myös:

    Uusimmat