Eduskunnan enemmistö kannattaa yksityisen pysäköinninvalvonnan lopettamista – "Valvonta palautettava kunnalliselle puolelle"

Lakialoitteen tekijä Kimmo Kiljunen sanoo, että pysäköinninvalvonnasta on tullut rahastuksen väline.

Selvä enemmistö kansanedustajista kannattaa pysäköinninvalvonnan rajaamista julkiseksi tehtäväksi. Eduskunta keskusteli asiasta tänään käsitellessään kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) tekemää lakialoitetta.

Kiljusen mukaan yksityisen pysäköinninvalvonnan rahastusbisnes on estettävä ja valvonta on palautettava kunnalliselle pysäköinninvalvojalle.

Kiljusen lakialoite sai taakseen poikkeuksellisen laajan tuen. Sen allekirjoitti yhteensä 122 kansanedustajaa kaikista eduskuntaryhmistä.

Kiljusen mukaan pysäköinninvalvontayritysten rahastuksen kohteeksi joutuneet ovat reklamoineet yrityksille aiheettomista sakoista, mutta nämä eivät oikaise päätöksiään. Kynnys lähteä peräämään sakkoon muutosta oikeusteitse on korkea, koska prosessi on hidas ja kallis. Lisäksi riidanalaiset saatavat annetaan nopeasti perintäfirmojen karhuttaviksi, minkä vuoksi kansalaiset usein maksavat sakon, vaikka se olisikin annettu epäoikeudenmukaisesti.

– Tästä on tullut rahastuksen väline. Kun näiden parkkifirmojen tulos perustuu siihen, että ne saavat mahdollisimman paljon sakotettua, kohtuusharkintaa ei ole, Kiljunen sanoi puheenvuorossaan.

Erityisesti lakialoite sai kannatusta perussuomalaisten eduskuntaryhmässä, jonka jäsenistä lähes kaikki allekirjoittivat sen. Myös SDP:n, keskustan ja vasemmistoliiton ryhmissä selvästi yli puolet edustajista allekirjoitti aloitteen.

Kokoomuksen ja vihreiden ryhmissä kannatus jäi vähäisemmäksi, kun selvästi alle puolet edustajista allekirjoitti aloitteen.

Kiljusen lakialoite etenee seuraavaksi eduskunnan lakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Liian raju toimenpide?

Suurin osa lähetekeskusteluun osallistuneista kansanedustajista oli asiassa Kiljusen kannalla. Keskustan Joonas Köntän mielestä yksityiset toimijat voisivat jatkossakin hoitaa pysäköinninvalvontaa kunnallisen toimijan alaisuudessa, mutta niiden ansaintalogiikka ei voi perustua siihen, kuinka paljon pysäköinninvalvontamaksuja annetaan.

Kokoomuksen Pia Kauma oli yksi harvoista lähetekeskusteluun osallistuneista, joka ei ollut allekirjoittanut lakialoitetta.

– Mietin sitä, onko kyseessä liian raju toimenpide, jos kokonaan kielletään yksityisen pysäköinninvalvonnan toiminta, Kauma sanoi. Hän toivoi, että lakivaliokunnassa pohditaan, millainen pysäköinninvalvonnan järjestelmä olisi kohtuullinen kaikkien osapuolien kannalta.

Keskustan Pasi Kivisaari allekirjoitti lakialoitteen, mutta kysyi, onko kunnilla henkilöstö- ja talousresursseja pysäköinninvalvonnan hoitamiseen, jos pysäköinninvalvonta rajattaisiin aloitteen mukaisesti julkiseksi tehtäväksi.

– Tässä kohdassa hyvin oleellinen kysymys on, että me emme toisi lisärasitetta kuntien taloudelliseen ja henkilöstöresurssien toimintaan, Kivisaari sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat