Totuuden hetki käsillä ilmastokokouksessa: syntyykö sopimus?

Pariisin ilmastokokouksen loppuistunnon oli tarkoitus alkaa kello 18.30. Ministerien pitäisi tänään kertoa, hyväksytäänkö kokouksessa sorvattu luonnos lopulta sopimukseksi.

Uusi ilmastosopimus loppusuoralla 2:15

Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kommentoi tänään päivällä tilannetta varovaisen optimistisesti.

– Sopimuksen sitovuus ja läpinäkyvyys on parantunut. Tältä osin kunnianhimon taso alkaa olla kohdillaan, Tiilikainen kertoi MTV Uutisten haastattelussa.

Muuten Tiilikainen ei juuri suostunut kommentoimaan sopimusta ennen kuin päätös sen hyväksymisesti tai hylkäämisestä varmistuu.

Ministeri Kimmo Tiilikainen: Sopimusteksti alkaa olla kohallaan 1:11

Mahdollinen Pariisin sopimus on murtamassa tiukkaa jakoa kehitysmaiden ja teollisuusmaiden ilmastotoimien välillä. Ilmastonmuutosta vastaan kamppaillaan jatkossakin silti pääosin vanhojen teollisuusmaiden rahoituksella.

– Vanhat teollisuusmaat antavat rahaa. Nousevat taloudet voivat osallistua vapaaehtoisesti, Ulkopoliittisen instituutin dosentti Antto Vihma sanoo.

Vihma arvioi, että sopimuksen puolesta on jo kampanjoitu niin näyttävästi, että ainakin pienten maiden on hankala kaataa sopimusta.

Dosentti Antto Vihma: Nousevat taloudet tulleet mukaan 4:17

Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kososen mielestä Pariisissa luonnosteltu ilmastosopimus on pitkän aikavälin tavoitteeltaan yllättävän kunnianhimoinen. Sen sijaa lähivuosina ilmastotoimia pitäisi vielä kiristää.

Kososen mielestä Pariisin mahdollinen sopimus olisi kuitenkin vahva viesti teollisuudelle.

– Numeroiden takana on vahva viesti siitä, että fossiilisista polttoaineista pitää alkaa luopua nopeasti. Luulen, että sijoituspiireissä tämä viesti otetaan vakavasti.

Kaisa Kosonen: Pitkän aikavälin tavoite yllättävän kunnianhimoinen 3:38

Lue myös:

    Uusimmat