Edesmennyt Lasse Pöysti tuli tutuksi ikimuistoisesta roolistaan Suomisen Ollina: "Minulle oli lapsesta asti selvää, että haluan näyttelijäksi"

Näyttelijä ja professori Lasse Pöysti on kuollut.

Näyttelijä Lasse Pöysti kuoli omaisten mukaan rauhallisesti viime yönä 92-vuotiaana.

Pöysti teki yli 70 vuotta kestäneen uran teatterissa, elokuvissa ja televisiossa. Hän lopetti näyttelemisen 85-vuotiaana Helsingin kaupunginteatterin Metsä-näytelmän jälkeen.

Pöysti nousi koko kansan tietoisuuteen jo teinipoikana, kun hän näytteli Suomisen perheen Ollia viidessä elokuvassa vuosina 1941–1959. Sen jälkeen hän esiintyi kymmenissä elokuvissa, sai lukuisia Jussi-patsaita, johti merkittäviä teattereita, kuten Tukholman Dramatenia, ja kirjoitti muistelmat.

Hän myös ohjasi kahdeksan elokuvaa, mutta itse hän sanoi näyttelemisen olleen hänen kutsumusammattinsa.

– Minulle oli lapsesta asti selvää, että haluan ensisijaisesti näyttelijäksi. Ammattiini en ole hetkeksikään väsynyt, Pöysti sanoi STT:n haastattelussa.

– Huomasin, että olin huono ohjaaja. Pyrin saamaan näyttelijät tekemään roolit sillä lailla kuin minä ne tekisin, ja se on väärin.

Pöysti nimesi tärkeimmiksi töikseen teatterissa Ralf Långbackan vuonna 1987 ohjaaman Galilein elämän ja televisiossa Matti Ijäksen ohjaaman Pala valkoista marmoria -elokuvan.

Lue myös:

    Uusimmat