Mainos

Tappava ebola leviää Afrikassa – Kanadan epäily väärä

Pelko tappavan ebola-viruksen leviämisestä Kanadaan on osoittautunut vääräksi. Epäily heräsi miehen Liberian-matkan jälkeen, kun hänellä ilmeni ebolaan viittaavia oireita.

Vaikka Kanada-epäily on nyt osoitettu vääräksi, tätä ennen on pidetty huolestuttavana, että tauti näyttää levinneen Keski-Afrikasta läntiseen Afrikkaan.

Sukulaisten mukana

Liberiaan taudin epäillään tulleen rajan yli Guinean eteläosasta, jossa ihmiset olivat osallistuneet lähisukulaistensa hautajaisiin.

Etelä-Guineassa on kuollut 59 ihmistä ja Liberiassa kuusi. Kuolleiden ja sairastuneiden oireet vaikuttavat ebolan aiheuttamilta. Alustavien tulosten mukaan Guineassa kuolleista kuudella oli ebola.

Lääkettä ei ole

Ebolaan ei ole lääkettä. Siihen sairastuneista jopa 90 prosenttia kuolee, ja lievimmilläänkin kuolleisuus on Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 25 prosenttia. Taudin oireet voivat muistuttaa flunssaa lihaskipuineen, minkä lisäksi voi olla ripulia ja lopulta niin sisäistä kuin ulkoistakin verenvuotoa.

Ebola on virustauti, jota levittävät villieläimet. Ihmisestä toiseen se leviää veren, ruumiinnesteiden tai saastuneiden kudosten kautta. Se voi tarttua myös vainajien huolimattomasta käsittelystä.

Alkoi Zairesta

Ebola havaittiin ensimmäisen kerran 1976 silloisesta Zairesta, nykyisestä Kongon demokraattisesta tasavallasta. Maa on kärsinyt kaikkiaan kahdeksasta epidemiasta. Viimeksi 2012 siihen kuoli 34.

Ebolaa on havaittu ihmisissä myös Ugandassa, Sudanissa, Kongon tasavallassa ja Gabonissa. Jos tuoreet epäilykset osoittautuvat todeksi, silloin tautia olisi tavattu ensimmäisen kerran Länsi-Afrikassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.