Dronet muuttavat arkeamme: Kuljettavat paketteja jo lähitulevaisuudessa, kymmenen vuoden päästä jopa ihmisiä

10:32

Kauko-ohjatut kopterit, eli tuttavallisemmin dronet, ovat jo monelle tuttuja kuvaustarkoituksessa. Tutkimuslaitokset ja kaupallinen sektori hyödyntävät niitä jo nyt tehokkaasti, mutta tulevaisuudessa on luvassa isompia mullistuksia arkeemme.

RPAS = Remotely Piloted Aircraft System
(Kauko-ohjattu lentojärjestelmä)

Helsingin yliopiston geoinformatiikan professori Petri Pellikka sekä RPAS Finlandin puheenjohtaja Jonas Stjernberg vastailivat tiistaina Huomenta Suomen kysymyksiin dronejen käytöstä nyt ja tulevaisuudessa.

Tarkkaa ja käytännöllistä

Monet Helsingin yliopiston laitokset hyödyntävät jo droneja tutkimustyössään. Pellikan edustaman Geotieteiden ja Maantieteen osasto esimerkiksi kartoittaa droneilla Lapin kasvillisuutta ja sitä, miten arktinen ympäristö vihertyy.

Droneilla voidaan seurata tehokkaasti siis esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksia ja vaikutusta. Kuvattuja aikasarjoja voi verrata aikaisempien vuosien otoksiin, jolloin muutos konkretisoituu kuvissa.

Stjernbergin mukaan suurin osa pienimmistä droneista kulkee tänä päivänä sähköllä, mikä on ympäristöystävällistä.

– Dronekuvat ovat huomattavasti tarkempia, kuin lentokoneella otetut kuvat, koska drone pääsee alemmas ja lähemmäs kuvattavia kohteita, Pellikka sanoo.

Erittäin tarkan resoluution lisäksi etuna on dronen joustavuus: sen voi kantaa mukanaan paikkaan, jonne ei mene esimerkiksi tietä.

Dronejen mahdollisuudet tulevaisuudessa

Teknologia on Stjernbergin mukaan jo sillä tasolla, että droneja voitaisiin hyödyntää myös kevyiden pakettien kuljettamisessa. Australiassa tätä on jo jonkin verran testattu, eikä Suomessakaan tarvitse odottaa enää vuosia.

Pellikka muistuttaa, että pakettien kuljetuksessa pitää ottaa huomioon lentoturvallisuus sekä kaupunkialueet, mutta tekniikka kehittyy ja paranee jatkuvasti.

Koska sitten saadaan odottaa ihmisiä kuljettavia droneja? Stjernbergin mukaan jo ehkä 10 vuoden päästä.

– Airbus on luvannut tuoda markkinoille jotain ihmisten arkea mullistavaa 2030-luvulle mennessä, Stjernberg kertoo.

Dronejen suhteen tehdään siis mittavia harppauksia lähitulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja