Mainos

Dramaattisesti peruuntunut Formula 1 -kausi starttaa erityisjärjestelyin – "Kuljettajat ovat valmiimpia ja nälkäisempiä kuin koskaan"

Formulafanien piina on vihdoin ohi, sillä F1-kausi 2020 käynnistyy heinäkuun alussa Itävallassa. Mukana on edelleen kaksi suomalaistähteä: Valtteri Bottas lähtee mestaruusjahtiin Mercedeksen F1-tallissa ja Kimi Räikkönen jatkaa Alfa Romeon ratissa. 

Formula 1 -kausi 2020 oli maaliskuun puolivälissä käynnistymässä dramaattiseen aikaan, kun valtiot ympäri maailman ottivat koronarajoituksia käyttöön. Australian kisaviikonloppu oli tarkoitus ajaa 13.–15. maaliskuuta, mutta päätös kisojen peruuttamisesta tuli vain pari tuntia ennen kuin ensimmäisten harjoitusten oli tarkoitus alkaa. C Moren varikkotoimittajana paikalla ollut Mervi Kallio kuvailee tilannetta hämmentäväksi.

– Oli todella sekavaa, kun ei tiennyt mitä tilanne tuo tullessaan, hän kertoo tunnelmista Melbournen varikolla.

Kisat peruttiinkin pitkälle kesään, ja hetken näytti epävarmalta päästäänkö tänä vuonna ollenkaan kisaamaan moottoriurheilun kuninkuusluokassa. Kansainvälinen autoliitto FIA teki hartiavoimin töitä, jotta kilpailemaan päästäisiin, ja ennennäkemättömillä turvatoimilla Formula 1 -kausi pääsee starttaamaan Itävallassa kahdella perättäisellä kisaviikonlopulla, joiden jälkeen ajetaankin lähes joka viikko! Kalenteriin on tähän mennessä varmistunut ensimmäisen kymmenen viikon ajalle 8 osakilpailua, ja kisoja on suunnitteilla pikatahdilla jopa 15 kappaletta vuoden loppuun mennessä.

Herkulliset asetelmat uudelle kaudelle

Uusi kausi starttaa poikkeuksellisista asetelmista, kun yksikään talli ei ole päässyt kehittämään tai testaamaan autojaan sitten helmikuisten Barcelonan testien. Nyt kun kausi on tiivistahtisempi kuin koskaan, ja joillain radoilla ajetaan useampi osakilpailu, tarjoaa se kutkuttavat asetelmat kuskeille.

– Mahtavaa, että kausi saadaan käyntiin, vaikka yleisö ei paikan päälle pääsekään. Välitämme tunnelmat siis studiosta käsin! Toivotaan että päästään mahdollisimman pian paikan päälle, Kallio kertoo.

Pitkän koronatauon jälkeen kuljettajat ovat valmiimpia ja nälkäisempiä uuteen kauteen kuin koskaan. Myös suomalaiskuskeilla on hyvät asetelmat kauden aloituskisaan.

– Valtteri ainakin on treenannut kovasti tauon aikana, eli kestävyyskunnosta se ei ainakaan tule olemaan kiinni, Kallio nauraa.

Aloituskilpailujen Itävallan rata taas on ollut suotuisa Kimi Räikkösen Alfa Romeolle, joten poikkeavalla kisakalenterillakin on suuri merkitys.

– Tosi mielenkiintoista nähdä, mitä Itävallan aika-ajoissa ja kisassa tulee tapahtumaan! Isot tallit tulevat todennäköisesti olemaan vahvoja, mutta on jännä nähdä, millaiset keskikastin tallien voimasuhteet tulevat olemaan, Kallio jatkaa.

C More pureutuu tiiviisti jokaiseen kisaviikonloppuun

Alkavalla kaudella suomalaisten formulaelämys on entistä kattavampi, sillä C More tuo F1-lisäkanaviin uudet Onboard-kamerat. Katsoja voi täten loikata esimerkiksi Bottaksen tai Räikkösen ratin taakse koko kisan ajaksi. Palvelussa on kerrallaan viiden kuljettajan kamerat.

Kaikki ajotapahtumat lähetetään tuttuun tapaan suorina lähetyksinä, minkä lisäksi tunnelmaan virittäydytään lauantain ja sunnuntain ennakkolähetyksissä. Päivän ajotapahtumat paketoidaan jälkihöyryissä. Kausi käynnistyy poikkeuksellisissa olosuhteissa, eikä kisoissa ole yleisöä. Myös paikan päälle matkustavan henkilöstön määrä on rajattu, joten Mervi Kallio pysyy Suomessa ainakin kauden alkupuolen. Kallio on kuitenkin tiimissä mukana – hän johtaa studiokeskusteluja yhdessä uuden F1-juontajan, Ville Lepistön kanssa.

– Tervetuloa mukaan! Luvassa on poikkeuksellinen kausi. Meistä varmaan jokainen on kaivannut liveurheilua, ja nyt sitä olisi tarjolla! Lähetyksiä tehdään täydellä sydämellä, vaikka ei paikan päälle nyt heti päästäkään. Ja toivotaan että suomalaiset pärjää hyvin, Kallio lähettää tsemppinsä formulakansalle.

C Moren F1-tiimi jatkaakin kauteen 2020 rautaisella otteellaan. Niki Juusela hallitsee selostamossa ja asiantuntijoina jatkavat Ossi Oikarinen, Mika Salo, Toni Vilander ja Aaro Vainio.

Tähän mennessä vahvistuneet kisaviikonloput:

3-5.7. Itävallan GP

10-12.7. Steiermarkin GP (Itävalta)

17-19.7. Unkarin GP

31.7-2.8. Britannian GP

7-9.8. F1 70 vuotta -GP (Britannia)

14-16.8. Espanjan GP

28-30.8. Belgian GP

4-6.9. Italian GP


Lue myös:

    Uusimmat