Dosentti lyttää uskomushoidot ja penää puoskarilakia – ”Ei se uskomus auta, jos on verisuonet tukossa”

Dosentti Markku Myllykangas haluaa saada uskomushoidot kuriin. Tiistaina 23. tammikuuta Peter Nymanin ohjelmassa vieraillut Myllykangas puhuu suunsa puhtaaksi esimerkiksi hopeavedestä, kiinalaisesta lääketieteestä, enkeliterapiasta ja yksisarvishoidoista.

Viime aikoina Suomessa on uutisoitu hopeaveden juomisen vaarallisista seurauksista sekä tapauksesta, jossa hopeaveden lisääminen lapsen tuttipulloon johti pahoinpitelyepäilyihin. Hopeavesi kuuluu niin sanottuihin uskomushoitoihin, joista sen myyjät ja käyttäjät esittävät erilaisia terveysväitteitä.

– Ne (väitteet terveyshyödyistä) eivät missään nimessä pidä paikkaansa. Hopeavedestä on tehty paljon tutkimuksia, ja siitä ei ole mitään terveyshyötyä vaan pelkästään haittoja, Markku Myllykangas kertoo Peter Nymanin haastattelussa.

Myllykangas puhuu nimenomaan uskomushoidoista, sillä vaihtoehtohoidoiksi nimittäminen antaa hänen mielestään ymmärtää, että kyseiset hoidot olisivat ikään kuin vaihtoehtoja jollekin lääketieteelliselle hoidolle.

– Minä en tiedä yhtään sellaista lääketieteellistä hoitoa, joka voitaisiin korvata enkeliterapialla tai muilla energiahoidoilla.

Myllykangas yltyy puhumaan puoskaroinnista.

– Ne ovat sellaisia hoitoja, jotka perustuvat pelkästään järjettömiin uskomuksiin. Esimerkiksi kiinalaisella lääketieteellä ei ole lääketieteen kanssa mitään tekemistä. Sehän juontaa juurensa pitkälle muutaman tuhannen vuoden taakse, jolloin ihmisen ruumiin toiminnoista ei ymmärretty kerta kaikkiaan mitään.

Plasebo eli lumevaikutus on osoitettu todelliseksi, mutta Myllykangas huomauttaa senkin tehoavan vain osaan ihmisistä, rajattuihin vaivoihin ja lyhytaikaisesti. Plasebolla voi hänen mielestään olla sijansa vaivoissa, joissa psyykellä on isompi merkitys.

– Mutta ei se uskomus tai plasebo auta, jos sinulla on verisuonet tukossa tai joku muu vakava sairaus – ei sillä ole mitään merkitystä.

Miksi niin monet suomalaisetkin turvautuvat uskomushoitoihin? Eikö tiedekin ole erehtyväinen? Voisiko uskomushoidoilla täydentää lääketieteellistä hoitoa? Miksei Suomessa ole puoskarilakia? Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat