Donald Trump tapaa ensimmäistä kertaa Nato-maiden johtajat – Manchester esillä keskusteluissa

Sotilasliitto Naton rooli taistelussa terrorismia vastaan on isoin puheenaihe sotilasliiton päämiestapaamisessa torstaina.

Nato-maiden johtajat tapaavat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin torstaina ensimmäistä kertaa Naton uudessa päämajassa Brysselissä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg odottaa jäsenmaiden keskustelevan ainakin siitä, liittyykö Nato järjestönä mukaan Yhdysvaltain johtamaan Isisin vastaiseen koalitioon.

Manchesterissa tiistain vastaisena yönä tapahtunut terrori-isku nousee Stoltenbergin mukaan keskustelussa väistämättä esiin.

– Se oli barbaarinen isku, joka kohdistui tarkoituksella lapsiin, nuoriin ja heidän perheisiinsä. Tapaamisemme tulee osoittamaan, että kaikki Nato-maat ovat sitoutuneita terrorismin vastaiseen taisteluun kaikissa muodoissaan, Stoltenberg sanoi.

Terrorismin ohella esiin nousee jo tutuksi tullut teema Nato-maiden reilusta taakanjaosta. Yhdysvallat on vaatinut eurooppalaisia kumppaneita nostamaan puolustusmenojaan, jotta taakanjako saataisiin tasaisemmaksi.

Uusi päämaja käyttöön 

Noin viiden tunnin tapaamisen näyttämönä toimii Naton uusi päämaja, jonka päämiehet vihkivät käyttöön. Samalla julkistetaan kaksi muistomerkkiä: WTC-iskujen ja Berliinin muurin muistoksi. Uusi, näyttävä päämaja sijaitsee hyvin lähellä vanhaa, lentokentälle johtavan tien toisella puolella.

– Tapaamisesta tulee lyhyt, mutta tärkeä. Se kokoaa yhteen kaikki allianssin johtajat 28 maasta ja lähettää vahvan viestin yhtenäisyydestä ja solidaarisuudesta.

Mukana on myös pian jäseneksi nouseva Montenegro, mikä muistuttaa Stoltenbergin mukaan siitä, että Naton ovi on auki.

Stoltenbergilta kysyttiin, onko Trump vahvistanut Yhdysvaltain sitoutumisen Naton turvatakuisiin. Pääsihteerin mukaan Trump on todennut moneen otteeseen olevansa sitoutunut Natoon, ja turvatakuut ovat sen keskeinen osa.

Lue myös:

    Uusimmat