USA:n puolustusministeri maan uuden hallinnon ensimmäiseen Nato-kokoukseen

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis osallistuu tänään maan uuden hallinnon ensimmäiseen Nato-kokoukseen. Naton puolustusministerit ovat koolla Brysselissä tänään ja huomenna.

Eniten keskustelua tullaan näillä näkymin käymään Nato-maiden puolustusbudjeteista, jotka ovat kutistuneet kylmän sodan jälkeisinä vuosina. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaatinut liittolaisia kasvattamaan puolustusmenojaan, jotta Yhdysvallat ei kantaisi niin isoa vastuuta turvallisuudesta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vakuutti jo eilen ennakkotilaisuudessaan, että Nato-maat suhtautuvat vaatimukseen vakavasti. Tavoitteena on nostaa puolustusmenot kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2024 mennessä, ja siinä on hänen mukaansa edetty odotettua paremmin.

Euroopan Nato-maat ja Kanada kasvattivat puolustusmenojaan viime vuonna 3,8 prosenttia, mikä on Stoltenbergin mukaan odotettua enemmän. Rahassa summa on vajaa 10 miljardia euroa.

Natoa arvostelleen Trumpin viimeisimmät kommentit sotilasliitosta ovat olleet liittolaisten korviin rauhoittelevia. Reilu viikko sitten Trump arvioi Yhdysvaltojen olevan sitoutunut Natoon.

Stoltenberg huomautti eilen, että Nato ei hyödytä pelkästään Eurooppaa vaan myös Yhdysvaltoja.

– Olen varma, että puolustusministerit jälleen kerran vahvistavat transatlanttisen siteen merkityksen, Stoltenberg sanoi. 

Nato-sotilaat harjoittelivat Virossa 2:23

Lue myös:

    Uusimmat