Mainos

Lähde: Nato liittymässä Isisin vastaiseen koalitioon

2:48

Sotilasliitto Naton huippukokous tekee torstaina päätöksen liittyä Yhdysvaltojen johtamaan koalitioon Isisiä vastaan, kertoo uutistoimisto AFP diplomaattilähteeseen viitaten.

Päätös on vastaus presidentti Donald Trumpin vaatimukseen, että Naton pitäisi tehdä enemmän islamilaisen terrorismin vastaisessa taistelussa.

Lähteen mukaan päätös on tehty jäsenmaiden suurlähettiläiden kokouksessa. Se vahvistetaan päämiesten kesken huippukokouksessa.

Naton rooli taistelussa terrorismia vastaan on muutenkin isoin puheenaihe sotilasliiton päämiestapaamisessa torstaina, kun Nato-maiden johtajat tapaavat Trumpin sotilasliiton uudessa päämajassa Brysselissä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg odotti kokouksen edellä jäsenmaiden keskustelevan Naton liittymisestä järjestönä Yhdysvaltojen johtamaan Isisin vastaiseen koalitioon.

Manchesterissa tiistain vastaisena yönä tapahtunut terrori-isku nousee Stoltenbergin mukaan keskustelussa väistämättä esiin.

– Se oli barbaarinen isku, joka kohdistui tarkoituksella lapsiin, nuoriin ja heidän perheisiinsä. Tapaamisemme tulee osoittamaan, että kaikki Nato-maat ovat sitoutuneita terrorismin vastaiseen taisteluun kaikissa muodoissaan, Stoltenberg sanoi.

Terrorismin ohella esiin nousee jo tutuksi tullut teema Nato-maiden reilusta taakanjaosta. Yhdysvallat on vaatinut eurooppalaisia kumppaneita nostamaan puolustusmenojaan, jotta taakanjako saataisiin tasaisemmaksi.

Näyttävä uusi päämaja käyttöön

Noin viiden tunnin tapaamisen näyttämönä toimii Naton uusi päämaja, jonka päämiehet vihkivät käyttöön. Samalla julkistetaan kaksi muistomerkkiä: WTC-iskujen ja Berliinin muurin muistoksi. Uusi, näyttävä päämaja sijaitsee hyvin lähellä vanhaa, lentokentälle johtavan tien toisella puolella.

– Tapaamisesta tulee lyhyt, mutta tärkeä. Se kokoaa yhteen kaikki allianssin johtajat 28 maasta ja lähettää vahvan viestin yhtenäisyydestä ja solidaarisuudesta.

Mukana on myös pian jäseneksi nouseva Montenegro, mikä muistuttaa Stoltenbergin mukaan siitä, että Naton ovi on auki.

Stoltenbergilta kysyttiin, onko Trump vahvistanut Yhdysvaltain sitoutumisen Naton turvatakuisiin. Pääsihteerin mukaan Trump on todennut moneen otteeseen olevansa sitoutunut Natoon, ja turvatakuut ovat sen keskeinen osa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.