Dohan MM-maratonin mitalitaistelussa hurjaa draamaa, kärkinaiset olivat luovuttaa – "Jatkoin rukoillen"

Dohan maratonin olot iskivät vasten kasvoja: Anne-Mari Hyryläinen pyörätuoliin, Alisa Vainio tarvitsi apua 0:26
Dohan MM-maratonin olot iskivät rajusti vasten kilpailijoiden kasvoja.

Kenian Ruth Chepngetich kiristi Dohan MM-maratonin viimeisellä kympillä mestaruuteen ajalla 2.32.43. Bahrainin Rose Chelimo otti hopean ajalla 2.33.46 ja Namibian Helalia Johannes pronssin ajalla 2.34.15.

Chepngetichin, 25, mestaruusaika jäi perjantain ja lauantain välisenä yönä järjestetyssä kilpailussa yli 15 minuuttia hänen ennätyksestään 2.17.08.

–  Raskasta oli, mutten antanut periksi. Pidin mielessäni, että minulla on mahdollisuudet voittoon ja nyt olen mestari, Chepngetich kertasi kilpailua.

–  Yhdessä vaiheessa tuntui vaikealta, mutta päätin olla luovuttamatta. Halusin mestaruutta niin paljon kaiken tekemäni työn takia.

Lontoon 2017 MM-kisojen maratonmestari Chelimo tunnusti miettineensä keskeytystä viisi kilometriä ennen maalia.

–  Minulla oli todella vaikeaa 37 kilometrin jälkeen, kun kehoni ei liikkunut enää normaalisti. Teki mieli keskeyttää, mutta jatkoin rukoillen maalia kohti ja tein parhaani, Chelimo kuvasi hankalimpia hetkiään.

Chelimo edusti aiemmin Keniaa, mutta värväytyi Bahrainin paitaan neljä vuotta sitten. Kesällä 2018 hän saavutti Aasian mestaruuden.

Johanneksen pronssi oli yllätys, sillä 39-vuotiaan juoksijan parhaat saavutukset olivat Kansainyhteisön kisojen mestaruus viime vuodelta ja Lontoon 2012 olympialaisten 11:s sija.

–  En voi väittää nauttineeni tästä kilpailusta. Tein silti parhaani ja taistelin maaliin lauleskelemalla mielessäni värssyä "pakko jatkaa maaliin asti".