Disney 100 vuotta – muistatko tämän syväjäädytysteorian perustaja-Waltista?

Walt Disney Company täytti 100 vuotta 16. lokakuuta 2023. Yrityksen perustajasta Walt Disneysta on kiertänyt huhu, että hänen ruumiinsa olisi syväjäädytetty kuoleman jälkeen. 

The Walt Disney Company juhlii 100-vuotisjuhlavuottaan, sillä Walt Disney allekirjoitti sopimuksen Liisa ihmemaassa -elokuvasarjasta 16. lokakuuta vuonna 1923. Waltin ikonisin luomus on luultavasti Mikki Hiiri, vaikkei hän sitä itse piirtänytkään. Hän on kuitenkin konseptin ja hahmon äänen takana. 

Walt oli alun perin sarjakuvapiirtäjä, mutta juuri hänen liiketoiminnallinen näkemyksensä määritteli hänen menestyksensä ja perintönsä. Miljoonat, ellei jopa miljardit, ihmiset ovat nähneet ainakin yhden maailmankuuluista animaatioelokuvista.

Walt Disney sairasti ennen kuolemaansa keuhkosyöpää ja häntä hoidettiin leikkauksen ja kemoterapian avulla. Hän kuoli verenkiertohäiriöön aamulla 15. joulukuuta St. Josep’sin sairaalassa vuonna 1966 ollessaan 65-vuotias. Näin ollen hänen yrityksensä on viettänyt 100-vuotisen olemassaolonsa aikana enemmän vuosia ilman häntä kuin hänen kanssaan.

Walt Disney syväjäädytettynä metallisylinterissä sairaalassa?

On olemassa urbaanilegenda, jonka mukaan Waltin ruumis, tai joidenkin teorioiden mukaan ainakin hänen päänsä, olisi jäädytetty nestemäistä typpeä sisältävään kryonikammioon, eli syväjääkammioon, jotta se voitaisiin herättää henkiin myöhemmin. Syväjäädytyksestä puhutaan myös nimellä kryoniikka.

Huhujen tarkkaa alkamisajankohtaa on vaikeaa määritellä. Vuoden 1967 alussa, muutama viikko sen jälkeen, kun Walt oli kuollut joulukuussa 1966, The National Spotlite -nimisen iltapäivälehden toimittaja väitti, että hän oli hiipinyt Burbankissa sijaitsevaan St. Joseph's Hospitaliin, joka sijaitsi suoraan Disney-studioita vastapäätä ja jossa Waltia hoidettiin viimeisen sairautensa aikana. Tarinan mukaan toimittaja naamioitui sairaanhoitajaksi, murtautui varastohuoneeseen ja näki edesmenneen Waltin kryogeenisessä metallisylinterissä.

Vuonna 1969 ranskalainen Ici Paris -lehti ja myöhemmin vielä yhdysvaltalainen The National Tattler -lehti edistivät huhuja ennustamalla, että Disney sulatettaisiin vuonna 1975. Jotkut väittivät jopa, että hänen hautapaikkansa oli Disneylandin Pirates of the Caribbean -veneajelureitin alla pakastimessa.

Oli myös useita entisiä Disneyn työntekijöitä, jotka jatkoivat väärien tarinoiden levittämistä Disneyn oletetusta "suuresta jäätymisestä".

Todellisuudessa Walt tuhkattiin ja haudattiin lähipiirin kesken

Disney oli tieteiskirjallisuuden ystävä, joka odotti innolla tieteen, teknologian ja lääketieteen tulevia edistysaskeleita. Hänen luomansa EPCOT, eli Experimental Prototype Community of Tomorrow, oli alun perin suunniteltu osoittamaan, miten amerikkalaiset asuisivat, työskentelisivät ja selviytyisivät tulevaisuudessa.

Ei ole kuitenkaan mitään vankkaa näyttöä siitä, että Walt olisi jäädytetty. Ehkä vakuuttavin johtopäätös on peräisin Disneyn tyttäreltä Dianelta, joka kirjoitti seuraavaa vuonna 1972.

– Ei ole mitään totuutta siitä, että isäni Walt Disney olisi halunnut tulla jäädytetyksi. Epäilen, ettei isäni ollut koskaan kuullutkaan syväjäädytyksestä, Diane kirjoitti tuolloin. 

Todellisuudessa Walt Disney tuhkattiin kaksi päivää kuolemansa jälkeen, ja hänen tuhkansa sisältävä uurna haudattiin perheen hautarakennukseen Forrest Lawn Cemetery -puistoon Glendalessa, Kaliforniassa. Waltin hautajaiset oli pieni, yksityinen tilaisuus, johon osallistui vain hänen vaimonsa Lillian, hänen tyttärensä sekä heidän miehensä ja lapsensa.

Walt Disneyn veljen Royn jälkeen yritystä ei ole enää johtanut perheenjäsen

Waltin veli Roy Disney, joka oli ollut hänen liikekumppaninsa yhtiön alkutaipaleelta lähtien, otti yrityksen johtoonsa Waltin kuoleman jälkeen. Roy oli veljensä tavoin liikemies, mutta hän ei jakanut Waltin luovaa mieltä.

Roy jatkoi edesmenneen veljensä työtä, mukaan lukien suunnitelmat Walt Disney World Resortin avaamisesta Floridaan. Waltin poissaolo tuntui kuitenkin pian luovalla osastolla.

Roy kuoli vuonna 1971, vain kaksi kuukautta Floridan Disney Worldin avaamisen jälkeen. Sen jälkeen The Walt Disney Companya ei ole enää koskaan johtanut Disneyn perheenjäsen.

Lue myös:

    Uusimmat