Mainos

Discovery ja John Glenn palasivat avaruuslennolta

Veteraaniastronautti, 77-vuotias senaattori John Glenn on palannut maahan yhdeksän päivää kestäneeltä avaruuslennolta. Glenn ja seitsemän muuta astronauttia laskeutuivat kello 19.03 Suomen aikaa Discovery-sukkulalla Kennedyn avaruuskeskukseen Floridaan. John Glenn kävi avaruudessa nyt toistamiseen 36 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin hän kiersi maan kolmesti viidessä tunnissa. Nyt kierroksia kertyi 134 ja aikaa kului lähes tasan yhdeksän vuorokautta.

Avaruussukkula Discovery palasi yhdeksänpäiväiseltä lennoltaan aikataulussa eli kello 19.03 Suomen aikaa tänään. Lennolla oli mukana 77-vuotias senaattori John Glenn, entinen astronautti joka 1962 kävi avaruudessa ensimmäisenä amerikkalaisena.

Discovery laskeutui alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti Floridaan, vaikka laskeutumisen siirtämistä Kaliforniaan Edwardsin lentotukikohtaan harkittiin navakan tuulen vuoksi. Sukkulan laskeutuminen sujui ongelmitta. Etukäteen oli pelätty, että sukkulan laskeutumisessa käyttämä laskuvarjo saattaisi avautua omia aikojaan.

Glennin lisäksi Discoveryssa oli neljä muuta amerikkalaista astronauttia sekä espanjalainen ja japanilainen astronautti. Japanilainen Chiaki Mukai oli ainoa nainen lennolla. Discoverysta laukaistiin lennon aikana kaksi satelliittia sekä tehtiin yli 80 tieteellistä koetta.

Glenn pääsi lennolle mukaan, koska hänen mukanaolonsa katsottiin edistävän ikääntymistutkimusta. Arvostelijoiden mielestä lennon päätarkoitus oli tuen kerääminen Yhdysvaltain avaruusohjelmalle eikä niinkään tieteellinen tutkimus.

Lennon aikana pidettiin Yhdysvaltain kongressivaalit. Niissä oli jaossa myös republikaanista puoluetta edustavan Glennin paikka senaatissa. Glenn ei kuitenkaan ollut enää ehdokkaana.

Glennin paluu oli tällä kertaa helpompi kuin 1962. Silloin hän laskeutui kolme kertaa maapallon kierrettyään Atlantin valtamereen Friendship-avaruuskapselissa, jonka helikopteri poimi merestä.
(MTV3-AFP-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.