Diplomaatteja Kosovoon

Diplomaattiset tarkkailijat aloittavat huomennatyöt Kosovon maakunnan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi, sanoi Yhdysvaltain erikoislähettiläs Richard Holbrooke tänään tavattuaan albaanijohtaja Ibrahim Rugovan Kosovon pääkaupungissa Pristinassa yhdessä Venäjän apulaisulkoministerin Nikolai Afanasjevskin kanssa.

Diplomaattisista partioista tulee toistuvia, yhdistettyjä monikansallisia yrityksiä rauhan aikaansaamiseksi, jatkoi Holbrooke. Miehet lensivät sunnuntaina Belgradista Pristinaan neuvottelemaan rauhattoman Kosovon maakunnan albaanijohtajien kanssa.

Pristinan-matkan jälkeen Holbrooke aikoo palata taas Belgradiin neuvottelemaan Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa. Holbrooke sanoi, että he tapaavat Rugovan näyttääkseen yhteistyön tiiviyden Venäjän ja muiden yhteysryhmän maiden välillä.
-Toimimme Kosovossa vahvistaaksemme albaaneja neuvotteluihin. Heillä on hieman vaikeuksia koota poliittisia käsityksiään, Holbrooke sanoi ennen lähtöään Pristinaan.

Holbrooke ja Afanasjevski neuvottelevat Pristinassa tarkoituksenaan saada albaanijohto samaan neuvottelupöytään tulevaisuudessa Jugoslavian johdon kanssa. Tulevaisuuden neuvottelut koskisivat Holbrooken mukaan Jugoslavian maakuntaa Serbiaa, jonka osa Kosovo on.

Holbrooke tukee Rugovaa

Kosovon albaanien johdossa 10 vuotta toiminut Rugova on menettänyt suosiotaan albaanien keskuudessa albaanien vapautusarmeija UCK:lle. UCK:n sissiarmeijaan on tarjolla enemmän halukkaita kuin UCK pystyy varustamaan ja kouluttamaan.

Holbrooke tapasi myös lauantaina Kosovon albaaniyhteisöjen johtajia tunnustellakseen näiden halukkuutta rauhanneuvotteluihin levottomassa maakunnassa. Holbrooke keskusteli ensin maltillisen Rugovan kanssa ja tapasi myöhemmin tämän kilpailijan Adem Demacin, jolla uskotaan olevan vahvat siteet maakunnan itsenäisyyttä ajavaan Kosovon vapautusarmeijaan UCK:hon. Holbrooke sekä Afanasjevski tukevat Rugovaa albaanien johtajana.

Demaci saattaa olla neuvotteluiden kompastuskivi, sillä hän ei halua olla tekemisissä Rugovan kanssa. Holbrooken mukaan juju onkin siinä, että sekä Rugova että Demaci saadaan mukaan poliittiseen kokoonpanoon, joka on tarpeeksi laaja mahduttaakseen molemmat mukaan ja pystyäkseen yhä toimimaan.

Tällä hetkellä tiedetään yleisesti, että UCK on jakaantunut viiteen alueelliseen keskukseen. Nämä viisi aluetta näyttävät pitävän yhteyttä toisiinsa ja ulkopuolisin tukijoihin, mutta ne eivät tiettävästi ole minkään korkeamman käskyvallan alla.
-Tiedämme kokemuksestamme, että yhteys kenttäkomentajien kanssa on ratkaisevaa, sanoi Afanasjevski.

Holbrooke sanoi aikaisempien keskustelujen jälkeen Yhdysvaltain uskovan, että Kosovon kriisi on ratkaistava rauhanomaisesti. Yhdysvallat ei tue eikä rohkaise armeijan tai turvallisuusjoukkojen toimintaa eikä minkäänlaisia väkivaltaisia keinoja kriisin selvittämiseksi, hän sanoi.

Venäläiset tukevat kuitenkin Milosevicin kantaa, jonka mukaan UCK:n kanssa ei pitäisi neuvotella. Holbrooken rauhantavoite Milosevicin edustamien serbien ja albaanien välillä näyttää vielä vaikeammalta kuin hänen neuvottelemansa sopimus, joka lopetti Bosnian sodan vuonna 1995.

Lue myös:

    Uusimmat