Digitalisaatio pistää arjen uusiksi liikkumisesta asumiseen: ”Joku saa siitä sen kaiken datan”

Miten digitalisaatio muovaa arkeamme? 7:32

Huomenta Suomessa keskusteltiin keskiviikkona siitä, miten digitalisaatio muokkaa arkeamme. Keskusteluun osallistuivat asianajotoimisto Dottirin Antti Toponen sekä ajatushautomo Demoksen Aleksi Neuvonen.

Digilaitteet ovat haukanneet ihmisten arjesta merkittävän osan sekä muuttaneet muiden muassa kommunikointitapojamme. Digitalisaatio näkyy arjessamme myös muilla tavoin– ja koko ajan vain enemmän.

Perusasia jo nyt on, että esimerkiksi asuntoja vuokrataan ja myydään digitaalisten järjestelmien kautta. Aleksi Neuvonen näkee mielenkiintoisimpana asumiseen liittyvänä digikysymyksenä Airbnb-palvelun, jossa ihmiset voivat vuokrata asuntojaan hotellihuoneen korvikkeeksi.

– Se muuttaa myös asunnon ostamista ja hallintaa. Mitäpä jos meidän omistama tai vuokraama asunto on markkinoilla koko ajan, Neuvonen pohtii.

Antti Toponen sanoo, että tarpeen mukaan joustava asuminen voi vähentää asumiskuluja.

Joustavuutta myös kulkuvälineiden omistamiseen

Samanlainen tarpeen mukainen omistus tulee digitalisaation myötä vaikuttamaan myös ihmisten liikkumiseen. Viime aikoina katukuvaan on ilmestynyt esimerkiksi yhteiskäytössä olevia autoja ja polkupyöriä.

– Mitä enemmän esimerkiksi itseohjautuvien autojen teknologia kehittyy, sitä todennäköisempää on, että siirrymme tilanteeseen, jossa liikkuminen tapahtuu on demand -palveluna, eikä tarvetta hankkia omaa autoa ole, Toponen sanoo.

Tietoturvakysymys vahvasti läsnä

Neuvonen herättää myös pohdintaa siitä, mitä tapahtuu, jos erilaiset digitaaliset asumisen ja liikkumisen ratkaisun yhdistyvät. Sama alusta siis keräisi tiedon ihmisen tilanteeseen sopivista ratkaisuista.

– Mielenkiintoista on, että joku saa siitä sen kaiken datan, Neuvonen sanoo.

Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat