Digitaalinen euro etenee

Niin kutsutun digitaalisen euron suunnitelmat etenevät.

Suomen Pankki kertoo, että digitaalisen euron suunnittelussa siirrytään seuraavaksi konkreettisempaan valmisteluvaiheeseen.

Mahdollinen liikkeeseenlaskupäätös digieurosta tehtäisiin vasta tuonnempana.

Digitaalista euroa kaavaillaan maksuvälineeksi käteisen rinnalle. Se siis tarkoittaa käytännössä sähköistä versiota eurosta.

Sillä voisi maksaa kuten seteleilläkin kaikkialla euroalueella esimerkiksi puhelinsovelluksella tai kortilla myös ilman verkkoyhteyttä.

Muutossuunnitelman taustalla on muun muassa se, että käteistä rahaa käytetään yhä vähemmän ja myös verkko-ostaminen on lisääntynyt.

Kaupan liitto kannattaa

Kaupan liitto ilmoittaa tiedotteessaan kannattavansa digitaalisen euron valmistelua. Sen mukaan digitaaliseen maksamiseen tarvitaan lisää kilpailua, joka nyt on liiaksi kansainvälisten maksukorttiyritysten hallitsemaa.

– Olisi hyvä, että kansainvälisten digitaalisten maksutapojen rinnalla olisi eurooppalainen vaihtoehto, sillä lisääntyvä kilpailu alentaisi kaupan alan yritysten, ja lopulta myös kuluttajien kustannuksia. Samalla maksamisen huoltovarmuus vahvistuisi, Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo perustelee tiedotteessa.

Euroopan keskuspankki arvioi, että digieurojen avulla Euroopan omia maksumarkkinoita voitaisiin kehittää tehokkaammiksi. Myös suojautuminen erilaisilta hyökkäyksiltä ja käyttökatkoksilta helpottuisi.

Lue myös:

    Uusimmat