Dieselautot kiinnostavat suomalaisia saman verran kuin sähkö- ja kaasuautot

Volkswagenin sähköauto ID.3 esitellään syksyllä 28:54
Volkswagen paljasti tiedotustilaisuudessaan lisätietoa tulevasta sähköautostaan.

Noin kolmannes suomalaisista on kiinnostunut sähkö- tai kaasukäyttöisen auton hankinnasta, kertoo Autoalan Tiedotuskeskuksen kysely. Puolet vastaajista sallisi autonsa liikkumisen seurannan verotusta varten.

Suomalaisten autoilu 2019 -selvityksen mukaan eniten sähköautoista ovat kiinnostuneita suurissa kaupungeissa asuvat, nuoret ja vähän ajavat. Sähköauton hankintaa harkitsevat myös pohtivat usein liikkumisen vaikutusta ilmastonmuutokseen ja ilman laatuun.

Sähköauton hankkimista hillitsevät monet epävarmuudet. Yli kaksi kolmasosaa vastaajista oli huolissaan sähköauton hinnasta, toimintasäteestä ja latauspaikan saatavuudesta. Samat tekijät hidastavat myös kaasuautojen hankintaa.

Aivan kuten sähkö- ja kaasuautoista, myös kolmannes vastaajista on kiinnostunut dieselauton hankinnasta. Osuus kohoaa kahteen kolmannekseen, kun tarkastellaan vuodessa paljon ajavien mielipiteitä.

Suosituin vaihtoehto on bensiinikäyttöinen auto, jonka seuraavana ajoneuvonaan hankkisi kolme neljästä vastaajasta.

Puolet sallisi liikkumisen seurannan

Kysely selvitti autovalinnan ohella muita liikkumismuotoihin liittyviä mielipiteitä. Lähes puolet suomalaisista hyväksyisi auton ajokilometrien ja liikkumisen seurannan verotusta varten. Seurantaa kannatti 48 prosenttia ja vastusti 37 prosenttia. Loput eivät osanneet ottaa asiaan kantaa.

Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo tiedotteessa, että paikannuksen avulla toteutettava käyttöpohjainen verotus voisi korvata nykyisiä liikenneveroja, kuten autoveron.

– Näin verotuksen rakennetta voitaisiin uudistaa lisäämättä liikenteeltä kerättyä verotaakkaa, Kallio toteaa.

Harvat ovat kiinnostuneita uudenlaisista liikkumisen muodoista. Yhteiskäytössä olevia autoja vaihtoehtona omalle omistusautolle pitää vain kymmenes vastaajista.

Uusia liikkumisen muotoja voisivat olla myös kimppakyytipalvelut ja kuukausimaksut, joilla voisi käyttää sekä joukkoliikennettä, takseja että vuokra-autoja. Näistä järjestelyistä ovat kiinnostuneimpia autottomat.

Innolink Researchin toteuttamaan kyselyyn vastasi nettipaneelissa ja puhelinhaastatteluilla yli 4 400 suomalaista.

Lue myös:

    Uusimmat