Diabetesvaara voidaan tunnistaa hammaslääkärillä

Hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta eli parodontiittia potevat ovat tuoreen tutkimuksen perusteella muita suuremmassa vaarassa sairastua aikuistyypin diabetekseen. Nämä potilaat voidaan myös helposti tunnistaa hammaslääkärissä.

Hollantilaistutkijoiden havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa 313 peräkkäiseltä hammaslääkäripotilaalta mitattiin veren HbA1c-tasot hammaslääkärikäynnin yhteydessä. Mittaus tehtiin sormenpäästä. Potilaista 78:lla oli vakava parodontiitti, 126:lla lievä tai kohtalainen ja loput olivat terveitä.

Mittausten perusteella diabetesta sairasti todennäköisesti 18 prosenttia vakavaa kiinnityskudoksen tulehdusta potevista ja 10 prosenttia lievää tai kohtalaista tulehdusta potevista. Terveistä verrokeista vain hieman alle yhdeksän prosentin testitulokset viittasivat diabetekseen.

Havaintojen perusteella vaikuttaa siltä, että hampaan kiinnityskudoksen tulehdus on aikuistyypin diabeteksen varhainen merkki, jonka avulla voitaisiin tunnistaa monet sairastumisvaarassa olevat jo varhaisessa vaiheessa.

Hampaan kiinnityskudoksen tulehdus on yhdistetty myös suurentuneeseen aivoinfarktien, sydänsairauksien ja alahengitystien tulehdusten riskiin. Se voi myös heikentää diabetekseen jo sairastuneiden hoitotasapainoa. Hampaan kiinnityskudoksen tulehdus lisää ja ylläpitää elimistössä lievää tulehdustilaa, mikä luultavasti selittää yhteydet muihin sairauksiin.

Tutkimus julkaistiin BMJ Open Diabetes Research & Care -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Vaaralliset suun infektiot usein oireettomia tai vähäoireisia

Suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Tanja Ketola-Kinnula kertoi huonosti hoidetun suun vaaroista Studio55.fi-lähetyksessä marraskuussa 2016. Tiesitkö, että vaaralliset infektiot ovat usein oireettomia tai vähäoireisia ja voivat aiheuttaa jopa hengenvaaran?

Miten hampaiden huono kunto vaikuttaa yleisterveyteen? 17:00

Lue myös:

    Uusimmat