Diabetesperheet tulistuivat HS:n epätarkasta uutisoinnista: "Diabetes ei ole aina itseaiheutettua"

Diabetesuutisointi on aiheuttanut ykköstyypin diabetesperheissä rankkaa kritiikkiä.

Tänään diabetespäivänä mm. Helsingin Sanomat kertoo, että diabetes lisääntyy nopeasti Suomessa. Jutussa ei ole diabetesperheiden mukaan eroteltu tarpeeksi selkeästi sitä, milloin diabetes on itseaiheutettua ja milloin ei. Lehdessä muun muassa kirjoitetaan, että suurin syy diabeteksen lisääntymiseen on lihominen. Ykköstyypin diabetes ei ole itseaiheutettua, vaan siihen sairastuvan haima ei tuota insuliiniä.

Suljetussa diabetesvertaistukiryhmässä on lähes 2000 jäsentä ja epätarkka uutisointi aiheuttaa siellä kiukkua, surua ja ärräpäitä. Monet heistä ovat laittaneet oikaisupyyntöjä niin toimittajalle kuin HS:llekin.

Pelkkä sellerin syönti ei auta ykköstyypin diabeetikkoa

Hanna Wendelinin 9-vuotiaalla tyttärellä todettiin ykköstyypin diabetes maaliskuussa.

– Ihanasti Hesari vahvistaa harhaluuloja koskien diabetesta. Haluaisin korostaa, että ykköstyypin diabetes puhkeaa, tai ei puhkea, riippumatta elintavoista. Ykköstyyppiä ei myöskään voi parantaa elintapoja muuttamalla. Ykköstyyppiin ei ole parannusta (vielä). Terveelliset elämäntavat ovat elinehto, mutta insuliinia se haima ei kuitenkaan enää ala tuottamaan, vaikka vetäisit laarin selleriä päivässä. Ilman insuliinia ihminen ei selviä hengissä. Tämä artikkeli on pohjanoteeraus Hesarilta. Niputetaan kaikki diabeteksen eri tyypit syineen ja hoitoineen samaan laariin.

Wendelin ymmärtää, ettei tavallinen kadun tallaaja tiedä kaikista sairauksista.

– Kuitenkin juuri diabetespäivänä sitä toivoo, että mediasta saa oikeaa tietoa, eikä harhaluuloja enää levitettäisi, sanoo Wendelin.

Kuin kaksi eri sairautta

Monien diabetesperheiden mielestä on raskasta kuunnella ja jatkuvasti korjata vääriä käsityksiä. Ykkös- ja kakkostyypin diabetes ovat heille kuin kaksi eri sairautta ja niiden niputtaminen samaan tuntuu monista ikävältä.

Minna Kervinen-Noponen Luumäeltä sanoo, että harmittaa kun uutisissa korostetaan rahaa ja sitä kuinka paljon insuliini maksaa. Hänen 6-vuotias poikansa on sairastanut ykköstyypin diabetesta kaksi vuotta. Diabetesarki alkoi alkusokin ja tehohoidon jälkeen.

– Tässä lähestyttiin diabetesta taas rahanäkökulmasta, eikä puhuttu lainkaan ykkösen ja kakkosen eroista. Ykköstyyppiin ei liity lainkaan ylipaino tai karkkien syönti. 

Kervinen-Noponen sanoo, että heidän perheensä ei ole joutunut kohtaamaan asiatonta kommentointia diabeteksen suhteen. Vertaistukiryhmässä hän näkee niin hyvää kuin huonoakin.

– Onhan se meille sellainen paineiden purkukanava. Joskus tieto saattaakin lisätä tuskaa. Me kuitenkin saimme sieltä paljon apua kun asuimme Luxemburgissa. Lapsi siirtyi pumppuhoitoon ja äidinkielinen apu oli tarpeen.

Lue myös:

    Uusimmat