Mainos

Diabeteksen ja punaisen lihan yhteydestä lisänäyttöä

Runsaasti punaista lihaa sisältävä ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen perusteella suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Vaikutus saattaa osittain liittyä lihan sisältämään hemirautaan.

Samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta useimmat tutkimukset on tehty Yhdysvalloissa ja länsimaissa. Nyt yhteys havaittiin aasialaisväestössä.

AmericanJournal of Epidemiology -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 63 000 Singaporessa asuvaa kiinalaista 45–74-vuotiasta miestä ja naista.

Osallistujat arvioivat ruokavaliotaan tutkimuksen alussa, minkä jälkeen heitä seurattiin 11 vuoden ajan. Seurannan aikana 5 200 osallistujalla todettiin tyypin 2 diabetes. Punaisen lihan lisäksi analyysissa selvitettiin kanan ja muun siipikarjan sekä kalan ja merenelävien mahdollisia vaikutuksia diabetesriskiin.

Punaista lihaa eniten syövien riski sairastua oli tulosten perusteella noin 20 prosenttia suurempi ja siipikarjaa paljon syövien 15 prosenttia suurempi kuin punaista lihaa vain vähän syövien. Kalaan tai muihin mereneläviin ei liittynyt diabetesvaikutuksia.

Kun tutkijat ottivat lisäksi huomioon, miten paljon hemirautaa osallistujat saivat ruokavaliostaan, tulokset muuttuivat jonkin verran. Tämän jälkeen diabetesriski havaittiin enää paljon punaista lihaa syövillä. Hemirauta tarkoittaa hemoglobiiniin sitoutunutta rautaa, ja sitä on runsaasti erityisesti punaisessa lihassa.

Tutkimuksen havainnot vahvistavat aiempien tutkimusten näyttöä punaisen lihan ja tyypin 2 diabeteksen välisestä yhteydestä ja vihjaavat sen selittyvän osittain lihan sisältämällä hemiraudalla. Hemirauta voi lisätä kehossa oksidatiivista stressiä ja sitä kautta esimerkiksi vaurioittaa haiman beetasoluja ja edistää diabeteksen syntyä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***

1:44

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.