Mainos

Diabeetikkojen terveys parantunut huomattavasti – elinikäkin pidentynyt

Diabetesta potevat sairastuvat entistä harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja myös elävät todennäköisemmin pitemmän elämän kuin muutama vuosikymmen sitten.

Ruotsalaistutkimuksen havainnot koskevat sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta sairastavia. Tulokset perustuvat kansallisten rekistereiden tietoihin vuosilta 1998–2014.

Tarkasteltuna ajanjaksona tyypin 1 diabetesta sairastavien riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pieneni 40 prosenttia enemmän kuin samanikäisten, jotka eivät sairastaneet diabetesta. Myös tyypin 2 diabetesta potevien sairastumisriski pieneni, mutta vain 20 prosenttia enemmän kuin verrokkien.

Myös riski menehtyä seurannan aikana pieneni diabeetikoilla, ja tyypin 1 diabetesta sairastavien kuolleisuus laski jo terveiden verrokkien tasolle. Tyypin 2 diabeetikoilla muutos ei ollut yhtä suuri.

Ruotsalaisten tulokset eivät osoita, mistä suotuisa kehitys tarkalleen johtuu, mutta todennäköisesti se on seuraus useiden parannusten yhteisvaikutuksesta. Diabeteksen ja sydänriskitekijöiden hoito ja ehkäisy ovat parantuneet huomattavasti vuosien varrella, minkä lisäksi potilaat ovat tulleet tietoisemmiksi ja aktiivisemmiksi sairautensa hoidossa.

Parannuksista huolimatta on hyvä muistaa, että diabetesta sairastavat ovat edelleen selvästi perusväestöä alttiimpia sydän- ja verisuonitaudeille ja niiden aiheuttamille kuolemille.

Noin 300 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta eli niin sanottua aikuistyypin diabetesta ja 50 000 tyypin 1 eli niin sanottua nuoruustyypin diabetesta. Uusia tapauksia diagnosoidaan noin 25 000 vuodessa.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.