Kohonnut verenpaine ja diabetes kulkevat usein käsi kädessä

Tuore tutkimus osoittaa kohonnutta verenpainetta potevien sairastuvan usein myös tyypin 2 diabetekseen. Yhteys näyttäisi kulkevan myös toiseen suuntaan: tyypin 2 diabetesta potevilla todetaan myös tavallista todennäköisemmin verenpaineen kohoaminen.

Hypertension-lehdessä julkaistut tulokset perustuu perustuvat kahden tutkimuksen seitsemänvuotisiin seurantatietoihin.

Tyypin 2 diabetesta sairastavien riski sairastua kohonneeseen verenpaineeseen seurannan aikana oli kolme kertaa suurempi kuin osallistujien, jotka eivät poteneet diabetesta.

Verenpainepotilaat puolestaan sairastuivat tyypin 2 diabetekseen kolme kertaa todennäköisemmin kuin normaaliverenpaineiset.

Kumpaakin ryhmää yhdistivät metabolisen oireyhtymät osatekijät. Muun muassa insuliini- ja kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöt, ylipaino ja vyötärölihavuus olivat yleisempiä kumpaankin sairauteen sairastuneilla. On mahdollista, että nämä yhteiset riskitekijät selittävät kummankin potilasryhmän suurentuneet sairastumisriskit.

Tyypin 2 diabetesta sairastaa noin 500 000 suomalaista, mutta luku on todennäköisesti selvästi suurempi, eikä merkittävä osa potilaista tiedä sairastuneensa. Suurin piirtein yhtä monella on kohonnut verenpaine.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Kuinka suuri on riskisi sairastua diabetekseen? Testaa helposti!

Suomessa on jo yli puoli miljoonaa diabetespotilasta. Omaa riskiään sairastua kakkostyypin diabetekseen voi arvioida verkossa tehtävällä testillä.

7:45

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja