Dexteristä koulutetaan Suomen ensimmäistä syöpäkoiraa

Dexteristä koulutetaan Suomen ensimmäistä syöpäkoiraa. Koulutuksen päätteeksi Dexter pystyy haistamalla löytämään ihmisestä syövän huomattavasti aikaisemmassa vaiheessa, kuin mitä laitteet huomaavat.

Vasta puolivuotiaan Dexterin koulutus etenee hyvää vauhtia.

– Dexter osaa kutakuinkin erotella positiivisen ja negatiivisen näytteen toisistaan, aika hyvällä mallilla ollaan tämän kanssa, kertoo Doctor Dogs Oy:n toimitusjohtaja ja Dexterin kouluttaja Pinja Hovi.

Dexterin koulutuksen arvellaan olevan valmis ensi vuoden puolella. Syöpäkoiran kouluttaminen on Hovin mukaan hiukan tavallisen opaskoiran kouluttamista haastavampaa.

– On se varmaan vaikeampaa, kun ei ole muita syöpäkoiria – pitää lähteä ihan lapsenkengissä liikkeelle. Hyvin ollaan kuitenkin pärjätty, sovelletaan kaikkia mahdollisia koulutustekniikoita, mistä voi olla hyötyä tässä koulutuksessa.

Dexter voisi valmistuttuaan olla töissä vaikkapa terveyskeskuksessa. Myös yksityiselle puolelle palvelua tarjotaan.

Maailmalta syöpäkoiria jo löytyy. Kuinka tarkkaa työtä syöpäkoira pystyy tekemään?

– Saksalaisten tutkijoiden mukaan se nenän tarkkuus on noin 96 prosenttia, se on aika huikea luku, siinä ei montaa prosenttia jää, Hovi sanoo.

Millaisessa tilanteessa ihminen voisi tarvita syöpäkoiraa? Onko koiran rodulla merkitystä sitä kouluttaessa syöpäkoiraksi? Miten usein Dexteriä koulutetaan? Katso video artikkelin yläpuolelta!

Lue myös:

    Uusimmat