Dena, 21, jäi porkkanakoukkuun – ruokavalio muutti ulkonäköä: "Ihmiset luulevat, että vitsailen"

Nainen jäi porkkanakoukkuun – näin addiktio muutti hänen ulkonäköään 0:48
Videolla Dena näyttää esimerkkejä hipiästään eri oranssin sävyissä.

Nainen söi niin paljon päivittäin porkkanoita, että hänen ulkonäkönsä muuttui dramaattisesti.

Skotlantilainen 21-vuotias Dena Rendall on paljastanut olleensa niin pahassa porkkanakoukussa, että tapa muutti hänen ihonsa kirkkaan oranssiksi. Denasta kertoo muun muassa Mirror

– Nautin porkkanoiden popsimisesta ja syön niitä käytännössä päivittäin. En koskaan kyllästy niihin, Dena kertoo.

Porkkanoiden jatkuva hotkiminen johti myös oikeaan sairauteen, karotenemiaan.

Edinburghilaisen Denan ystävät luulivat ystävän kokeilleen huonoa tekorusketusvoidetta. Totuus oli kuitenkin jotain aivan muuta.

– Olen blondi ja kalpeaihoinen tyttö. Koska syön porkkanoita vuoden ympäri, olen päivettynyt vuoden ympäri, Dena kuvailee itseään.

Karotenemia

Alkuun Dena luuli, että hänellä oli ongelmia maksan kanssa, sen jälkeen, kun hänelle kehittyi vuoden ympäri kestänyt päivetys. Tutkittuaan asiaa tarkemmin tajusi hän, että ulkonäköön syypää oli hänen rakastamansa rouskuvat vihannekset, porkkanat. 

– Tämä vaikuttaa lähinnä jalkapohjiini, kämmeniini ja kasvoihini, erityisesti suun ympärille, Dena kertoo. 

Denan päivittäinen ruokavalio koostui jopa kymmenestä päivittäisestä porkkanasta. Niiden kylkeen hän kovimmillaan ahmi jokainen päivä noin kolme paprikaa ja yhden bataatin. Dena luuli, että vihannekset olisivat edistäneet terveellistä ruokavaliota. 

– Ihmiset kyselevät mitä tekorusketusta käytän, kerron syöväni vain paljon porkkanoita. Ihmiset luulevat, että vitsailen, Dena paljastaa.

Karotenemiaksi sanotaan karotenoidien, pääasiassa β-karoteenin, ylimäärän kertymistä kehoon. Kasviksista lähinnä löytyvät karotenoidit eivät ole myrkyllisiä, mutta niiden runsas saanti värjää ihon oranssiksi. Se on vaaratonta ja ohimenevää.

Ihonvärin palautuminen normaaliksi kestää runsaasti karotenoidia sisältävän ruokavalion lopettamisen jälkeen muutamia viikkoja tai kuukausia.

Porkkananhimo kasvoi vuosien saatossa

Denan rakkaus porkkanoita kohtaan alkoi hänen ollessa 12-vuotias. Alkuun hän popsi päivittäin yhdestä kahteen porkkanaa, mutta pikkuhiljaa vihannesten määrä alkoi kasvaa. 

– Tiedän, etten syö sen verran kuin normaalit ihmiset niitä syövät, Dena kommentoi.

Dena arvioi käyttävänsä noin 40 puntaa, eli noin 45 euroa, vihanneksiin viikossa. Porkkanoita hän ostaa viikoittain kuuden kilon verran. 

– Olen vakuuttanut itseni siitä, etten koskaan voi huonosti, koska syön niin paljon hedelmiä ja kasviksia joka päivä, hän kertoo. 

Syntymäpäiväjuhlilla otettu kuva järkytti

Denan itsetunto koki kolauksen, kun hänen koulukaverinsa alkoivat huomata eron hänen ulkonäössään.

– Ihmiset kyselivät, käytinkö tekorusketusta. Se sai minut epävarmaksi, Dena kertoo.

Kun Denan kasvot muuttuivat erivärisiksi kuin hänen kaulansa, Dena joutui teilaamaan muutamien epäilyt siitä, oliko hänellä keltatauti.

– Sitten äitini alkoi huolestua ja luulin, että väri saattoi johtua maksastani. En ollut siinä kohtaa vielä ynnännyt yhteen yhteyttä porkkanoihin. Sitten äitini muisti nuoruudesta hänen serkkunsa, joka oli myös syönyt paljon porkkanoita ja välillä näyttänyt vähän oranssilta, Dena paljastaa.

Lopulta Dena vähensi porkkanoiden syöntiä vain kuuteen porkkanaan päivässä sen jälkeen, kun näki kuvan itsestään 18-vuotissyntymäpäiväjuhlilla.

– Kukaan ei sanonut, että näytin oranssilta valmistautuessani juhlaan. Totuus paljastui, kun valokuvissa käytettiin salamaa ja kaikki purskahtivat nauruun. En tajunnut, mikä on niin hauskaa, enkä meinannut uskoa näkemääni todeksi. Näytin ihan Oompa Loompalta, Dena muistelee epäonnista iltaa. 

Dena syö edelleen porkkanoita ja vannoo niistä saatavan luonnollisen rusketuksen nimeen. Solariumia hän ei voisi koskaan suositella tai kokeilla itse. 

Lähteet: Kameraone ja Mirror

Lue myös:

    Uusimmat