Demokraattisenaattori Manchin ei hae jatkokautta: "Elämäni vaikein päätös"

Yhdysvalloissa demokraattisenaattori Joe Manchin on ilmoittanut, että hän ei aio hakea jatkokautta. Länsi-Virginiaa edustavan Manchinin päätös voi tietää vaikeuksia demokraateille ensi syksyn vaaleissa.

Kasvava kuilu demokraattien ja republikaanien välillä halvaannuttaa kongressin ja pahentaa kansakunnan ongelmia, sanoi Manchin ilmoittaessaan aikeistaan.

– Olen tehnyt yhden elämäni vaikeimmista päätöksistä ja päättänyt, että en aio asettua uudelleen ehdolle Yhdysvaltain senaattiin, Manchin sanoi videolla, jonka hän julkaisi viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Manchinin äänestysvalinnat laittoivat useaan otteeseen kapuloita demokraattipresidentti Joe Bidenin rattaisiin.

Senaattori viittasi oman poliittisen tiensä kulkemiseen myös torstaisessa ilmoituksessaan.

– Kasvava kuilu demokraattien ja republikaanien välillä halvaannuttaa kongressin ja pahentaa kansakunnan ongelmia, hän sanoi.

– Suurin osa amerikkalaisista on yksinkertaisesti uupuneita.

Useasti törmäyskurssilla Bidenin kanssa

Senaatissa Manchin ehti toimia vuodesta 2010. Manchin käytti senaattorina ollessaan vaikutusvaltaansa muun muassa kaataakseen Bidenin mittavan Build Back Better -suunnitelman. Tämän jälkeen hän oli kuitenkin avainroolissa Bidenin aiempaa ehdotelmaa pienemmän, mutta niin ikään massiivisen elvytyspaketin IRA:n saamisessa läpi.

Manchinin ja Bidenin välisestä kireästä historiasta huolimatta demokraattipresidentti ylisti lausunnossaan "todellista edistystä", jonka Manchin saavutti urallaan, kun kaksikko teki yhdessä työtä "saadakseen asioita aikaan kovasti työtä tekeville perheille".

Yhdysvalloissa on ollut myös spekulaatiota siitä, saattaisiko Manchin pyrkiä jatkossa jopa presidentiksi.

Videolla hän kertoi aikovansa kiertää maata ja selvittää, olisiko maassa kiinnostusta liikehdintään, joka saisi yhdysvaltalaisen keskustan liikkeelle ja toisi yhdysvaltalaisia yhteen.

– Meidän on otettava Amerikka takaisin, emmekä anna tämän jakavan vihamielisyyden erottaa meitä entisestään, hän sanoi videollaan.

Enemmistön säilyttäminen haastavaa

Kun Manchin jättää senaatin, demokraattien tulisi pitää kiinni kaikista muista paikoistaan päätäntäelimessä sekä hankkia korvaaja länsivirginialaisen tilalle. Näin demokraatit voisivat pitää kiinni nykyisestä 51–49-enemmistöjakaumasta.

Vaihtoehtoisesti demokraateille riittäisi, että paikat menevät tasan, jos presidentiksi valitaan demokraatti. Yhdysvalloissa varapresidentti voi toimia ratkaisijana riitatilanteissa tasaväkisessä senaatissa.

Uuden demokraattisenaattorin saaminen konservatiiviseen Länsi-Virginiaan ei tule olemaan helppoa. Länsi-Virginiassa lähes 69 prosenttia äänestäjistä valitsi vuoden 2020 presidentinvaaleissa republikaanien Donald Trumpin demokraatti Joe Bidenin sijaan.

Demokraatit joutuvat pitämään senaatista kiinni kynsin ja hampain samaan aikaan, kun puolue yrittää saada napattua edustajainhuoneen takaisin republikaaneilta. Tällä hetkellä republikaaneilla on hienoinen enemmistö edustajainhuoneessa.

 

Lue myös:

    Uusimmat