Demokraattijoukko esittää USA:n korkeimman oikeuden jäsenten määrän lisäämistä 13:een

Yhdysvalloissa joukko kongressin demokraatteja esittää maan korkeimman oikeuden tuomarien määrän lisäämistä yhdeksästä 13:een.

Ehdotuksen on tulkittu olevan puolueen radikaalimman siiven yritys painostaa presidentti Joe Bidenia asiassa.

Vain vajaa viikko sitten Biden ilmoitti käynnistävänsä komiteatyön korkeimman oikeuden uudistamisesta. Komitean tehtävänantoon kuuluu myös tuomarien määrän pohtiminen.

Moni demokraatti on vaatinut tuomarien määrän lisäämistä sen jälkeen, kun Bidenin edeltäjä, republikaani Donald Trump onnistui virkakautensa aikana nimittämään korkeimpaan oikeuteen kolme uutta tuomaria ja siten takaamaan nykymäärällä sen konservatiivienemmistön vuosiksi eteenpäin. Korkeimman oikeuden tuomarit nimitetään eliniäksi.

Jäsenmäärän kasvattamista ehdottaneet demokraatit ovat markkinoineet uudistustaan vallan palauttamisella kansalle. Republikaanit puolestaan ovat syyttäneet demokraatteja vilunkipelistä ja vallananastusyrityksestä.

Ehdotuksen ei uskota menevän läpi kongressissa. Esimerkiksi edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi kertoi ykskantaan vastustavansa ehdotusta. Hän ei myöskään aio tuoda sitä edustajainhuoneen äänestettäväksi.

Biden itsekin sanoi vaalikampanjansa aikana, ettei kannata korkeimman oikeuden tuomarien määrän lisäämistä. Presidenttinä hän on kuitenkin sanonut harkitsevansa sitä.

Kongressi muutti korkeimman oikeuden tuomarien määrää 1800-luvulla useaan kertaan, mutta vuodesta 1869 lähtien se on pysynyt yhdeksässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja